Jeep Wrangler Forum banner

Zardzewiały układ chłodzenia

12K views 9 replies 3 participants last post by  Torenator  
#1 ·
Jest naprawdę zardzewiały. Niedawno zainstalowałem jeden z tych zestawów do płukania układu chłodzenia Prestone i przepłukałem co najmniej 15 galonów świeżej wody z kranu, a w wodzie nadal jest rdza. W rzeczywistości, kiedy odciąłem wąż nagrzewnicy, aby dodać złącze węża ogrodowego, wewnątrz węża znajdowało się około 1/8-1/4 cala rdzy. Czuję to w pewnym stopniu we wszystkich wężach chłodnicy, ale szczególnie w wężach zasilających i powrotnych nagrzewnicy.

Jestem prawie pewien, że główną przyczyną całej rdzy jest zardzewiały rdzeń nagrzewnicy. Kilka lat temu straciłem ciepło i zleciłem jego zbadanie, a mechanik powiedział mi, że miał straszny problem z płukaniem rdzenia nagrzewnicy; że był zatkany. Cóż, w końcu się przez niego przebił, a z czasem musiał otworzyć przejście na tyle, że mogę uzyskać przyzwoite (ale nie optymalne) ciepło w kabinie i niedawno przepłukałem HC bezpośrednio i byłem w stanie uzyskać przepływ przez niego.

Ale teraz mam lekko przeciekającą chłodnicę i chcę ją wymienić, ale myślę, że jeśli nie wymienię zasadniczo wszystkich zardzewiałych elementów układu chłodzenia na raz, w tym obawianego rdzenia nagrzewnicy, po prostu będę nadal doświadczał szybkiej degradacji i większych wycieków i narazię uszczelkę głowicy na ryzyko zardzewienia.

Moim planem jest więc zdobycie nowego:
rdzeń nagrzewnicy
chłodnica
termostat/obudowa/uszczelka
pompa wody/uszczelka
górne/dolne węże
weekend

Ponieważ jest to mój codzienny kierowca, będę musiał zdobyć wszystko z wyprzedzeniem, zainstalować to wszystko, przepłukać nowy system, a następnie dodać 60/40 płynu chłodzącego/wody destylowanej, uszczelnić go nową nakrętką i zarobić.

Co o tym myślicie? Czy to dobry plan? Czy robię za dużo, za mało? Czy pominąłem jakieś kluczowe części/kroki? Czy jestem totalnym idiotą? (nie odpowiadaj na to)

Dzięki z góry!

#2 ·
To będzie cały weekend. Upewnij się, że używasz płynu chłodzącego G-05, a nie zielonego. G-05 wytrzymuje znacznie dłużej. Jeśli zamierzasz to wszystko zrobić, upewnij się i zdobądź chłodnicę OEM. Kupiłem jedną od Radiator Barn i teraz żałuję, że tego nie zrobiłem. To samo dotyczy nagrzewnicy i pompy wodnej. Chcesz to zrobić raz i miejmy nadzieję, że nigdy więcej.

#3 ·
To będzie cały weekend. Upewnij się, że używasz płynu chłodzącego G-05, a nie zielonego. G-05 wytrzymuje znacznie dłużej. Jeśli zamierzasz to wszystko zrobić, upewnij się i zdobądź chłodnicę OEM. Kupiłem jedną z Radiator Barn i teraz żałuję, że tego nie zrobiłem. To samo dotyczy rdzenia nagrzewnicy i pompy wodnej. Chcesz to zrobić raz i miejmy nadzieję, że nigdy więcej.
Mam teraz Prestone Dex-Cool... Prestone® Dex-Cool® LongLife® Płyn niezamarzający/ Płyn chłodzący | Prestone® Czy to masz na myśli? Rozumiem cię w kwestii jakości części, zdecydowanie chcę to zrobić tylko raz i skończone. Również, zanim wymienię wszystkie części, zamierzałem dobrze przepłukać CLR, aby spróbować usunąć rdzę, która mogła nagromadzić się na głowicy. Wiem, wiem, CLR jest zły, mmkay... ale jest zły tylko dla aluminium i miedzi i tak zamierzam wymienić wszystkie te części, ponieważ i tak są zardzewiałe do cna. Myślę, że to dobry sposób na oczyszczenie części silnika, których dotyka płyn chłodzący, których nie będę wymieniać.

#4 · (Edited)
Dex-Cool nie jest tak wspaniały, jak się wydaje, ponieważ zamula chłodnice. Powiedziało mi to dwóch jeepowców, których opinie na ten temat bardzo szanuję. Unikaj Dexa. Użyj tego, co powiedział ci w poprzednim poście: G-05. Jest to rodzaj HOAT, który Jeep woli od Dexa. Zielony płyn również działałby lepiej niż Dex.

Mój samochód miał Dexa, kiedy kupiłem go dwa miesiące temu (aby zastąpić mojego martwego TJ). Rzecz rozgrzewała się w 100% czasu, na biegu jałowym, podczas spokojnej jazdy w nocy w chłodzie, cokolwiek.

Skończyłem na wymianie wszystkiego i płukaniu wstecznym przez zamontowany przeze mnie trójnik flush-n-fill.

Oto, co zrobiłem i wyniki:

1. Dodano trójnik f-n-f, przepłukano system. Płyn chłodzący wyszedł brązowo-pomarańczowy. Napełniono Zerexem G-05 i wodą destylowaną.

Brak zmian w temperaturach pracy.

2. Wymieniono termostat. NIE KUPUJ ŻADNEGO Z AUTOZONE. Prawdziwy termostat do naszych pojazdów ma mały otwór odpowietrzający, którego NIE ma w zamienniku, który dostaniesz w większości miejsc z częściami. Kup go tylko u dealera. Co dziwne, był DWA dolary TAŃSZY u dealera; prawdopodobnie jakieś zniekształcenie w kontinuum czasoprzestrzennym... Otwór odpowietrzający (na płaskiej krawędzi zewnętrznej) musi być ustawiony na godzinę 12:00 prosto w górę. Pomaga systemowi odpowietrzyć powietrze.

Jeep pracował na biegu jałowym w odpowiedniej temperaturze, ale na drodze robił się gorący.

3. Wymieniono pompę wody i sprzęgło wentylatora. Kupiłem pompę w AutoZone. Przyjrzałem się jakości odlewu i ostatecznie ją zwróciłem, kiedy zdecydowałem się również na sprzęgło wentylatora. Bardzo niechętnie wyłożyłem gotówkę i kupiłem oba u dealera. Zdecydowałem, że tylko części OEM trafiają do mojego Jeepa w przypadku krytycznych systemów, takich jak rozrusznik, chłodzenie lub ładowanie (z wyjątkiem akumulatora). Aftermarket dla wszystkiego innego.

Po tych wymianach TJ pracował w odpowiedniej temperaturze, chyba że na autostradzie lub na biegu jałowym przez długi czas na słońcu/w upale.

4. Zainstalowano chłodnicę OEM od dealera.

Działa teraz idealnie.

Nie wymieniłem węży ani rdzenia nagrzewnicy, ponieważ moje były czyste, a węże były elastyczne i sprawiały wrażenie „świeżych”. *Wymienię* je jednak w listopadzie,

Rzeczy, których się nauczyłem:

Dex-Cool tworzy tłusty, mulisty bałagan, który się nie wypłukuje. Ponadto PO mieszkał na obszarze z bardzo twardą wodą i wielokrotnie napełniał ją zielonym płynem i wodą z kranu, prawdopodobnie przez cały okres eksploatacji pojazdu. To zwapnienie narastało przez lata, jak sądzę. Zatem moja oryginalna chłodnica z 2003 roku ważyła ponad cztery funty więcej niż moja nowa chłodnica OEM. To było w 100% gówno utknięte w starej jednostce.

Używaj tylko części OEM układu chłodzenia. Ale nigdy nie kupuj od dealera tego, co można kupić od www.WeRMopar.com, ponieważ zmarnujesz pieniądze! Mógłbym zaoszczędzić ponad 200 dolarów na moich częściach OEM, gdybym nie zrobił tego z dealerem! DOH! Mieszkam 60 mil od mojego dealera. Benzyna zużyta na trzy wizyty była znacznie większa niż koszty wysyłki.

Rada dla ciebie: Nie instaluj nowych rzeczy, a następnie płucz. Najpierw przepłucz, bądź pedantycznie dokładny. POTEM zainstaluj nowe rzeczy. Następnie napełnij Zerexem G-05, który jest dostępny w NAPA (i prawie nikt inny, z jakiegokolwiek powodu). Jest drogi, ale warto. Jest również bardzo blady, więc po zmieszaniu 50/50 z wodą destylowaną będzie wyglądał jak woda tylko z korka chłodnicy. Bardzo dziwne, ale prawdziwe. Po wszystkim upewnij się, że system został CAŁKOWICIE odpowietrzony!!! Uzupełnij i przejedź kawałek. Pozwól ostygnąć na kilka godzin i uzupełnij przy korku wlewu (jeśli to konieczne) i do linii PEŁNEJ butelki przelewowej.

Dolna śruba po stronie kierowcy chłodnicy jest trudna do zdobycia, ale użyłem grzechotki 1/4" od góry. Żadna z dolnych śrub nie powinna być wyjmowana; poluzuj je, ponieważ dolne otwory są w rzeczywistości szczelinami, więc po prostu się podnosi. (W moim, czyli z 2003 roku. Może nie w twoim. Sprawdź nową chłodnicę, aby to zweryfikować, a jeśli tak, to twoja stara powinna być taka sama.) Jeśli je zostawisz, stanowią idealne podpory wyrównujące, na których można oprzeć nową chłodnicę podczas instalacji pozostałych czterech śrub.

Sam rdzeń nagrzewnicy zajmie ci około 12 godzin. Chłodnica 1,5 godziny. Pompa wody, sprzęgło wentylatora i termostat około trzech godzin. Zmieniłbym również pasek klinowy, ponieważ trzeba go zdjąć, aby to wszystko zrobić.

Zauważ, że CLR jest zły dla aluminium, a rdzeń nagrzewnicy jest jednostką aluminiową, jak sądzę. Coś do rozważenia...

Powodzenia!
Wade

#5 ·
Dex-Cool nie jest świetny, ponieważ wydaje się zamulać chłodnice. Powiedziało mi to dwóch jeepowców, których opinie na ten temat bardzo szanuję. Unikaj Dex. Użyj tego, co powiedział ci w poprzednim poście: G-05. Jest to rodzaj HOAT, który jeep woli od Dex. Zielona substancja również działałaby lepiej niż Dex.

Mój samochód miał w sobie Dex, kiedy kupiłem go dwa miesiące temu (aby zastąpić mojego martwego TJ). Ta rzecz rozgrzewała się w 100% czasu, na biegu jałowym, jadąc łatwo w nocy w chłodzie, cokolwiek.

Skończyłem wymieniając wszystko i płucząc wstecznie przez trójnik flush-n-fill, który zainstalowałem.

Oto, co zrobiłem i wyniki:

1. Dodano trójnik f-n-f, przepłukano system. Płyn chłodzący wyszedł brązowo-pomarańczowy. Napełniony Zerex G-05 i wodą destylowaną.

Brak zmian w temperaturach pracy.

2. Wymieniono termostat. NIE KUPUJ GO Z AUTOZONE. Prawdziwy termostat do naszych pojazdów ma mały otwór odpowietrzający, którego NIE ma w zamienniku, który dostaniesz w większości miejsc z częściami. Zdobądź go tylko u dealera. Co dziwne, był dla mnie TAŃSZY o dwa dolary u dealera; prawdopodobnie jakieś zniekształcenie w kontinuum czasoprzestrzennym... Otwór odpowietrzający (na płaskiej krawędzi zewnętrznej) musi być ustawiony na godzinę 12:00 prosto w górę. Pomaga systemowi odpowietrzyć powietrze.

Jeep pracował na biegu jałowym w odpowiedniej temperaturze, ale na drodze rozgrzewał się.

3. Wymieniono pompę wody i sprzęgło wentylatora. Kupiłem pompę w AutoZone. Przyjrzałem się jakości odlewu i skończyłem ją zwracać, kiedy zdecydowałem się również na sprzęgło wentylatora. Bardzo niechętnie wyłożyłem gotówkę i kupiłem oba u dealera. Zdecydowałem, że tylko części OEM trafiają do mojego Jeepa w przypadku krytycznych systemów, takich jak rozrusznik, chłodzenie lub ładowanie (z wyjątkiem akumulatora). Aftermarket do wszystkiego innego.

Po tych wymianach TJ pracował w odpowiedniej temperaturze, chyba że na autostradzie lub na biegu jałowym przez długi czas na słońcu/w upale.

4. Zainstalowano chłodnicę OEM od dealera.

Działa teraz idealnie.

Nie wymieniłem węży ani rdzenia nagrzewnicy, ponieważ moje były czyste, a węże były elastyczne i „świeże” w dotyku. *Wymienię* je jednak w listopadzie,

Rzeczy, których się nauczyłem:

Dex-Cool tworzy tłusty, mulisty bałagan, który się nie wypłukuje. Ponadto PO mieszkał na obszarze z bardzo twardą wodą i wielokrotnie napełniał ją zieloną substancją i wodą z kranu, prawdopodobnie przez cały okres eksploatacji pojazdu. To zwapnienie narastało przez lata, jak sądzę. Zatem moja oryginalna chłodnica z 2003 roku ważyła o ponad cztery funty więcej niż moja nowa chłodnica OEM. To było w 100% gówno utknięte w starej jednostce.

Używaj tylko części OEM układu chłodzenia. Ale nigdy nie kupuj od dealera tego, co można kupić od Mopar parts | Dodge parts | Chrysler parts | Jeep parts | WeRMopar.com, ponieważ wyrzucisz pieniądze! Mógłbym zaoszczędzić ponad 200 dolarów na moich częściach OEM, gdybym nie zrobił tego z dealerem! DOH! Mieszkam 60 mil od mojego dealera. Gaz użyty do odbycia trzech wizyt był znacznie większy niż wysyłka.

Rada dla ciebie: Nie instaluj nowych rzeczy, a następnie płucz. Najpierw spłucz, bądź pedantycznie dokładny. POTEM zainstaluj nowe rzeczy. Następnie napełnij Zerex G-05, który jest dostępny w NAPA (i prawie nikt inny, z jakiegokolwiek powodu). Jest drogi, ale warto. Jest również bardzo blady, więc po rozcieńczeniu 50/50 z wodą destylowaną będzie wyglądał jak woda tylko z korka chłodnicy. Bardzo dziwne, ale prawdziwe. Po wszystkim upewnij się, że system został CAŁKOWICIE odpowietrzony!!! Uzupełnij i przejedź kawałek. Pozwól ostygnąć na kilka godzin i uzupełnij przy korku wlewu (jeśli to konieczne) i do linii FULL butelki przelewowej.

Dolna śruba po stronie kierowcy chłodnicy jest trudna do zdobycia, ale użyłem grzechotki 1/4" od góry. Żadna z dolnych śrub nie powinna być wyjmowana; poluzuj je, ponieważ dolne otwory są w rzeczywistości szczelinami, więc po prostu się podnosi. (W moim przypadku, czyli 2003. Może nie twój, chociaż. Sprawdź nową chłodnicę, aby to zweryfikować, a jeśli tak, to twoja stara powinna być taka sama.) Jeśli je zostawisz, tworzą idealne podpory wyrównujące, na których można oprzeć nową chłodnicę podczas instalacji pozostałych czterech śrub.

Sam rdzeń nagrzewnicy zajmie ci około 12 godzin. Chłodnica 1,5 godziny. Pompa wody, sprzęgło wentylatora i termostat około trzech godzin. Zmieniłbym również pasek klinowy, ponieważ trzeba go zdjąć, aby to wszystko zrobić.

Zauważ, że CLR jest zły dla aluminium, a rdzeń nagrzewnicy jest jednostką aluminiową, wierzę. Coś do rozważenia...

Powodzenia!
Wade
To świetne informacje, dziękuję! Na szczęście nie rozgrzewam się, najgoręcej jest 210. Wiem tylko, że HC jest zniszczony i rdzewieje cały mój system. Muszę wymienić węże, ponieważ są pokryte rdzą, wszystkie trzaskają i chrupią, gdy je ściskam.

Wiem, że CLR jest zły dla aluminium, ale jest to silny środek czyszczący i chociaż mam stare części w środku, zamierzałem go użyć do czyszczenia rdzy z części stalowych, które nie zostaną wymienione. Wszystkie części aluminiowe (rdzeń nagrzewnicy, chłodnica) zostaną wymienione, więc nie obchodzi mnie, czy CLR je skoroduje. Chcę po prostu jak najczystszy system, gdy zainstaluję wszystkie nowe części. Zdecydowanie będę płukał religijnie zarówno przed, JAK I po zainstalowaniu nowych części, ponieważ czytałem, że mądrze jest płukać po zainstalowaniu nowej chłodnicy.

Przejdę na zalecany Zerex G-05, gdy napełnię nowy system, a także używam tylko wody destylowanej.

Doceniam twoje opracowanie tego, co zrobiłeś, na pewno się przyda. Część, której najbardziej się obawiam, to usunięcie całego panelu, aby dostać się do rdzenia nagrzewnicy. :pullinghair:

Zatem, zbierając wszystkie części i przygotowując się mentalnie do tego zadania, w międzyczasie mam w środku Bar's Stop Leak Liquid Aluminum, który zapobiega wyciekom i nie mam żadnych problemów z temperaturą. Wiem, że to też nie jest naprawdę wskazane, ale znowu, cały system jest wymieniany, więc potrzebuję tylko, żeby się trzymał, podczas gdy przygotowuję się do pracy.

#6 ·
Miałem poważny wyciek z pompy wodnej, więc podjąłem się części tej pracy wcześniej niż oczekiwano. Wymieniłem pompę, a przy okazji wymieniłem termostat i chłodnicę. Kiedy wszystko przykręciłem, wlałem tam trochę CLR i uruchomiłem na około godzinę po mieście. To usunęło mnóstwo rdzy i brudu. Następnie przepłukałem to ponad 30 galonami świeżej wody i napełniłem G-05 i wodą destylowaną.

Jak dotąd wszystko dobrze, bez wycieków, jednak rdzeń nagrzewnicy nadal rozprzestrzenia rdzę w moim systemie. W ciągu najbliższych kilku tygodni zdemontuję deskę rozdzielczą, aby ją wymienić, a także założyć nowe węże dookoła.

#10 ·
Hmm...

Jest on zaprojektowany do pracy w temperaturze 210º przez cały czas, niezależnie od obciążenia lub temperatury zewnętrznej.

Czy masz termostat 195º w tym czymś?
Będę musiał sprawdzić, kiedy wrócę do domu. Właśnie odebrałem jeden z Advance Auto dla marki/modelu/roku pojazdu, który miałem.

Wywierciłem w nim otwór 1/8", tam gdzie stary miał otwór, nie jestem pewien, czy ma to z tym coś wspólnego.