Jeep Wrangler Forum banner

Prosty sposób na usunięcie akumulatora pomocniczego!

1 reading
47K views 50 replies 23 participants last post by  w00ty w00t w00t  
#1 ·
Nie jestem pewien, ilu z was wie o tej metodzie dostępu do akumulatora pomocniczego. Nie trzeba demontować całego akumulatora głównego, skrzynki bezpieczników, piasty elektrycznej ani zdejmować opony i wyciągać błotnika i osłony. Usunąłem te dwa kołki zatrzaskowe
20230220_161507.jpg
i złożyłem osłonę nadkola tak, że utknęła na górze opony....następnie leżąc na ziemi obok opony pasażera...patrząc prosto w górę do komory silnika, masz dostęp do komory akumulatora pomocniczego.
20230220_141410.jpg
Potrzebujesz nasadki 10 mm, aby wyjąć trzy śruby, które trzymają skrzynkę na miejscu. I mały klucz 10 mm, aby odłączyć akumulator....Wyjąłem swój w około 15 minut....tak długo, ponieważ musiałem wysunąć i znaleźć mniejszy klucz do akumulatora...Włożyłem przewody i pokrywę z powrotem do skrzynki i ponownie podłączyłem....koniec z akumulatorem pomocniczym. Wcześniej odłączyłem ujemny przewód od akumulatora głównego i wyjąłem bezpiecznik nr 42. W ten sposób można go ponownie zainstalować, jeśli chcesz. Całkiem sprytne i wystarczyło usunąć tylko dwa kołki na nadkolu.

#5 ·
Nie jestem pewien, ilu z was wie o tej metodzie dostępu do akumulatora pomocniczego. Nie musisz rozbierać całego akumulatora głównego, skrzynki bezpieczników, piasty elektrycznej ani zdejmować opony i wyciągać błotnika i wkładki. Usunąłem te dwa kołki zatrzaskowe
20230220_161507.jpg

i złożyłem wkładkę nadkola tak, aby utknęła na górze opony... następnie leżąc na ziemi obok opony pasażera... patrząc prosto w górę do komory silnika, masz dostęp do komory akumulatora pomocniczego.
20230220_141410.jpg

Potrzebujesz nasadki 10 mm, aby wyjąć trzy śruby, które trzymają skrzynkę na miejscu. I mały klucz 10 mm, aby odłączyć akumulator... Wyjąłem swój w około 15 minut... tak długo, ponieważ musiałem się wysunąć i znaleźć mniejszy klucz do akumulatora... Włożyłem przewody i pokrywę z powrotem do skrzynki i ponownie przymocowałem... nie ma już akumulatora pomocniczego. Wcześniej odłączyłem przewód ujemny od akumulatora głównego i wyjąłem bezpiecznik nr 42.
Możesz w ten sposób ponownie zainstalować jeden, jeśli chcesz. Całkiem sprytne i trzeba było usunąć tylko dwa kołki na nadkolu.
Tak, zajrzałem tam, wygląda na to, że jest to dość proste.

#7 ·
Sposób działania podwójnego systemu akumulatorów polega na tym, że gdy akumulator pomocniczy zaczyna się psuć, rozładowuje akumulator główny.

Gdy nadejdzie czas wymiany akumulatora pomocniczego, należy również zaplanować wymianę akumulatora głównego. Co sprawia, że jest to trochę bezcelowe, prawda?
Zdecydowałem się przestać się tym zajmować, ponieważ w ciągu roku miałem 2 akumulatory pomocnicze... więc po prostu usunąłem ten system i będę używał tylko akumulatora głównego.

#8 ·
Więc czekaj, możesz to po prostu wyjąć i nie wymieniać? Nie wyłączyłem start/stop. Po prostu naciskam przycisk Avengers za każdym razem, gdy uruchamiam silnik. Jak to miałoby działać bez akumulatora pomocniczego?

#10 ·
Więc, czekaj, możesz po prostu to wyjąć i nie wymieniać? Nie wyłączyłem mojego start/stop. Po prostu naciskam przycisk avengers za każdym razem, gdy uruchamiam silnik. Jak to miałoby działać bez akumulatora pomocniczego?
Istnieje kilka metod usunięcia akumulatora pomocniczego. Planuję usunąć akumulator pomocniczy, podłączyć jego zacisk dodatni do głównego i po prostu zakleić taśmą zacisk ujemny akumulatora pomocniczego. Z tego, co czytałem, to najlepszy sposób dla mojego JL z 2018 roku.

#9 · (Edited)
Pierwszym modem dla każdego właściciela JL powinno być usunięcie wyłączenie akumulatora pomocniczego (chyba że masz e-torque), zgodnie z osobistym świadectwem tutaj.
Do wygaśnięcia gwarancji.

Zastanawiam się, czy Stellantis wie, jak niepopularny jest akumulator 12 V?

owns 2004 Jeep TJ Rubicon
  • Like
Reactions: Chugiakguy
#14 ·
Pierwszą modyfikacją dla każdego właściciela JL powinno być usunięcie wyłączenie akumulatora pomocniczego (chyba że masz e-torque), zgodnie z osobistym świadectwem tutaj.
Do czasu wygaśnięcia gwarancji.

Zastanawiam się, czy Stellantis wie, jak niepopularny jest akumulator 12 V?
Masz na myśli po wygaśnięciu gwarancji. Wyłączenie/usunięcie akumulatora, gdy pojazd jest objęty gwarancją, prosi się o wszelkiego rodzaju kłopoty.

Stellantis nic nie wie. Ludzie mają problemy z akumulatorem na lewo i prawo, a dealerzy nadal źle diagnozują problem.

#22 · (Edited)
Przywróciłem go do stanu fabrycznego, ale mam o wiele więcej modyfikacji, o których mogą się denerwować.

owns 2004 Jeep TJ Rubicon
  • Like
Reactions: Chugiakguy
#23 ·
Dlaczego w takim razie nie możesz tego po prostu wyłączyć, a następnie włączyć przed wizytą u dealera?
Z pewnością mógłbyś to zrobić. Ale w czasie, gdy akumulator pomocniczy jest odłączony, musisz upewnić się, że pozostaje naładowany i w pełni sprawny. Trochę uciążliwe.

• Like
Reactions: vanhalo
#28 ·
Nie jestem pewien, ilu z was wie o tej metodzie dostępu do akumulatora pomocniczego. Nie musisz rozbierać całego akumulatora głównego, skrzynki bezpieczników, piasty elektrycznej ani zdejmować opony i wyciągać błotnika i wkładki. Usunąłem te dwa kołki zatrzaskowe
20230220_161507.jpg

i złożyłem wkładkę nadkola tak, że utknęła na górze opony....następnie leżąc na ziemi obok opony pasażera...patrząc prosto w górę do komory silnika masz dostęp do komory akumulatora pomocniczego.
20230220_141410.jpg

Potrzebujesz gniazda 10 mm, aby wyjąć trzy śruby, które trzymają skrzynkę na miejscu. I mały klucz 10 mm, aby odłączyć akumulator....Wyjąłem swój w około 15 minut....tak długo, ponieważ musiałem się wysunąć i znaleźć mniejszy klucz do akumulatora...Włożyłem przewody i pokrywę z powrotem do skrzynki i ponownie przymocowałem....koniec z akumulatorem pomocniczym. Wcześniej odłączyłem przewód ujemny od akumulatora głównego i wyciągnąłem bezpiecznik nr 42.
Możesz w ten sposób ponownie zainstalować jeden, jeśli chcesz. Całkiem sprytne i wystarczyło usunąć tylko dwa kołki na nadkolu.
Czy skończyłeś zostawiając przewód ujemny z głównego akumulatora? Czy miałeś jakieś problemy z samym uruchomieniem głównego?

#29 ·
Czy skończyłeś odłączając ujemny przewód od głównego akumulatora? Czy miałeś jakieś problemy z działaniem tylko na głównym?
Witamy na forum!
Jeśli zamierzasz wykonać MOD i zlikwidować akumulator pomocniczy, dobrym pomysłem byłoby zainstalowanie nowego akumulatora głównego. AGM H7.

#32 ·
W moim 2020 roku padł mi akumulator pomocniczy. Usunąłem bezpiecznik nr 42, a następnie usunąłem izolacyjną taśmę elektryczną i opaskę zaciskową ujemnego kabla akumulatora pomocniczego. Mój skaner nie wykrył żadnych kodów i pojechałem do dealera i poprosiłem znajomego o zeskanowanie Jeepa, nic się nie wyświetla. Nie używam Tazer, po prostu pamiętam, aby po uruchomieniu Jeepa wyłączyć Start/Stop.

#33 ·
W moim 2020 roku dodatkowy akumulator właśnie się rozładował. Usunąłem bezpiecznik nr 42, a następnie użyłem izolacyjnej taśmy elektrycznej i związałem kabel ujemny dodatkowego akumulatora z dala.
Mój skaner nie wykrył żadnych kodów i pojechałem do dealera i poprosiłem znajomego o zeskanowanie Jeepa, nic się nie wyświetla.
Nie używam Tazer, po prostu pamiętam, aby po uruchomieniu Jeepa wyłączyć Start/Stop.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Tak, masz rację... jeśli nie naciśniesz przycisku, nadal będzie działać z głównym akumulatorem. Mam jscan i trwale wyłączę start stop za pomocą tego.

#36 ·
Chcę usunąć dodatkowy akumulator, ponieważ powoduje, że mój jeep nie uruchamia się.
Co mam zrobić z pozostałymi przewodami po usunięciu? Gdzieś je upchnąć?
Miałem ujemny kabel przy głównym akumulatorze zaklejony taśmą i odsunięty na bok. Usunąłem dodatkowy akumulator i zostawiłem kabel na wypadek, gdybym chciał kiedyś ponownie zainstalować akumulator. Nie jest tworzony żaden obwód, więc mogą tam po prostu leżeć... możesz je wszystkie zakleić taśmą, jeśli chcesz.

#38 ·
Usunąłem bezpiecznik nr 42 i odłączyłem oraz zakleiłem taśmą przewód ujemny. Teraz mój zdalny rozrusznik nie działa. Czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Witamy na forum!
Nigdy nie słyszałem żadnych skarg, gdy to robiłem. W rzeczywistości stało się to dość powszechną praktyką.

• Like
Reactions: drbgddy_1419
#41 ·
Dla Twojej informacji, kluczem jest wymiana głównego akumulatora, gdy wykonujesz tego "moda", jeśli robisz to w wyniku problemu z akumulatorem pomocniczym. Prawdopodobieństwo jest BARDZO wysokie, że do czasu, gdy zostaniesz powiadomiony o problemie z akumulatorem pomocniczym, spowoduje on już uszkodzenie Twojego głównego akumulatora.

Zatem, kiedy (a nie jeśli) otrzymasz powiadomienie "ESS niedostępne" dotyczące ładowania, Twoje 2 opcje IMO to: 1) Wymień OBA akumulatory na wysokiej jakości akumulatory z rynku wtórnego (O'Reilly Super Start to to, czego użyłbym dzisiaj), lub 2) Odizoluj akumulator pomocniczy, odłączając ujemny zacisk od głównego i izolując go, wyjmując bezpiecznik F42 i WYMIENIAJĄC TYLKO główny akumulator na wysokiej jakości akumulator z rynku wtórnego.

Zapraszam do oddania go do naprawy u dealera w ramach gwarancji, ale wiedz, że jest wysoce nieprawdopodobne, aby rozwiązali problem i wkrótce tam wrócisz. Nawet jeśli ZAMIEŃCIE OBA akumulatory, włożą tam akumulatory OEM Mopar.

Jeśli martwisz się o gwarancję, powinieneś wymienić OBA akumulatory na wysokiej jakości jednostki z rynku wtórnego i zrezygnować z "moda", aby usunąć go z systemu.

Ponadto usunięcie i/lub wyłączenie akumulatora pomocniczego nie wyłącza ESS, powyższy mod po prostu usuwa pasożytnicze źródło 12 V z równania. Twój ESS nadal będzie działał tak, jak został zaprojektowany, po prostu użyje głównego akumulatora zamiast mieć "dodatkową pojemność" akumulatora pomocniczego.

IMO, jeśli odizolujesz lub wyłączysz akumulator pomocniczy i zabierzesz go do dealera, jest wysoce prawdopodobne, że nawet tego nie zauważą, chyba że jest to część tego, po co go przyniosłeś.

#43 ·
Nie jestem pewien, ilu z was wie o tej metodzie dostępu do akumulatora pomocniczego. Nie musisz rozbierać całego akumulatora głównego, skrzynki bezpieczników, piasty elektrycznej ani zdejmować opony i wyciągać błotnika i osłony. Usunąłem te dwa kołki zatrzaskowe
20230220_161507.jpg

i złożyłem osłonę nadkola tak, że utknęła na górze opony....następnie leżąc na ziemi obok opony pasażera...patrząc prosto w górę do komory silnika masz dostęp do komory akumulatora pomocniczego.
20230220_141410.jpg

Potrzebujesz nasadki 10 mm, aby wyjąć trzy śruby, które trzymają skrzynkę na miejscu. I mały klucz 10 mm, aby odłączyć akumulator....Wyjąłem swój w około 15 minut....tak długo, ponieważ musiałem wysunąć i znaleźć mniejszy klucz do akumulatora...Włożyłem przewody i osłonę z powrotem do skrzynki i ponownie przymocowałem....koniec z akumulatorem pomocniczym. Wcześniej odłączyłem przewód ujemny od akumulatora głównego i wyjąłem bezpiecznik nr 42.
Możesz w ten sposób ponownie zainstalować jeden, jeśli chcesz. Całkiem sprytne i trzeba było usunąć tylko dwa kołki na nadkolu.
Więc nie ma powodu, aby musieć wciągać dodatni kabel pomocniczy do głównego dodatniego?

#44 ·
Zatem nie ma powodu, aby przeciągać dodatni kabel pomocniczy do głównego dodatniego?
Ja nie, ale zostawiłem martwy akumulator pomocniczy fizycznie na miejscu. Usunięcie ujemnego wypina go z pętli. Jeśli/kiedy usunę fizyczną obudowę tego POS, prawdopodobnie przesunę kabel + do głównego? Jeśli dla niczego innego, to po to, aby go zabezpieczyć i nie podłączać do czegoś, do czego nie powinien być podłączony? Nie wiem, zobaczę, kiedy w końcu zacznę tam kopać.

#51 · (Edited)
W moim Jeepie Wranglerze z 2020 roku (3.0L diesel) wystarczyło wyjąć bezpiecznik 42. Wyjmij główny akumulator z komory (w tym plastikowy element dystansowy, który go trzyma, oraz filc wokół niego) i owiń kable taśmą. Odłączyłem główny kabel od złącza oczkowego. Odepchnąłem je na bok, aby nie wracały. Pod akumulatorem znajduje się panel z 2 śrubami. Odkręć śruby i zdejmij panel. Tam jest Twój dodatkowy akumulator. Odkręć kable i owiń je taśmą, jak poprzednio dla głównego akumulatora. Możesz odsunąć kable dodatkowego akumulatora na bok, ponieważ jest tam rowek, w który pasują. Nie zapomnij zdjąć oczek ze starego dodatkowego akumulatora, aby użyć ich z nowym. Umieść stary filc wokół dodatkowego akumulatora i umieść go na miejscu. Ponownie podłącz kable. Wymień panel z 2 śrubami. Wymień główny akumulator ze złączem oczkowym po stronie +. Przykręć akumulator za pomocą elementu dystansowego. Wymień filc. Podłącz ponownie kable + i - do głównego akumulatora. Wymień bezpiecznik 42. Twój Jeep powinien znów działać. Na zdrowie!