Jeep Wrangler Forum banner

Wymiana paska rozrządu 2.8 CRD

19K views 16 replies 9 participants last post by  JKadsubiano  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Kupiłem sobie właśnie Jeepa Wranglera 2.8 CRD z 2012 roku. W dokumentach znalazłem wszystkie przeglądy, ale nie datę wymiany / km paska rozrządu.

Teraz kolega w Holandii sprawdził mój pasek rozrządu w warsztacie i powiedział, że ten pasek wciąż wygląda dobrze, więc nie ma potrzeby wymiany. Ale i tak jestem trochę zaniepokojony, ponieważ został wymieniony przy 100 000 km, a teraz mam 220 000 km. Nie wiem, czy został wymieniony wcześniej. Co byście polecili?

#10 ·
Prawdopodobnie powinno zostać wymienione. Prawie niemożliwe jest ocenienie stanu tych nowszych pasków tylko na podstawie ich wyglądu. Wymiana ich przed pęknięciem jest DUŻO tańsza niż po pęknięciu. W większości silników może dojść do innych uszkodzeń, jeśli pękną podczas pracy.

• Like
Reactions: Keon
#11 ·
Kup zestaw i wymień również napinacz i koła pasowe, a nie tylko pasek. Również pompę wodną, ​​jeśli jest częścią pętli.

• Like
Reactions: Keon
#12 ·
O ile Twój mechanik nie spędził sporo czasu na demontażu osłony wentylatora, zespołu wentylatora, osłon paska rozrządu i różnych innych rzeczy, nie widział paska rozrządu, spojrzał na pasek klinowy i nie znał różnicy. Jeśli tak jest w rzeczywistości, znajdź innego mechanika, który ma doświadczenie w pracy z silnikami Diesla, w szczególności silnikami VM Motori, w przeciwnym razie prawdopodobnie zepsuje silnik.

Wykonuję tę samą wymianę paska w silniku Diesla 2.8 VM z 2006 roku, sprzedawanym w Jeepie Liberty na rynku amerykańskim, już kilka razy. 2.8 w Twoim JK ma inną konstrukcję niż Liberty, więc proces jest podobny, ale nie dokładnie taki sam. Posłuchaj rady "zdobądź zestaw", zdobądź szczegółowe instrukcje lub upewnij się, że Twój mechanik je ma, a najlepiej znajdź kogoś, kto to zrobił, nie pozwól im uczyć się na Twoim. Nie jestem pewien co do 2.8 w JK, ale w 06KJ jest to silnik kolizyjny, co oznacza, że ​​jeśli zgubisz ten pasek, zawory uderzą w tłoki, wygną lub złamią dźwigienki i natychmiast zniszczą silnik, co wiąże się z dużymi kosztami naprawy. Interwał wymiany paska nie jest opcją i na miłość boską kup wysokiej jakości pasek rozrządu od renomowanego producenta.

Nie oszczędzaj i po prostu wymień pasek. Wszystkie ruchome części, które dotykają paska, powinny zostać wymienione, gdy już tam jesteś. Każda rolka prowadząca i, jeśli jest podobna do Liberty, również pompa wody. Nowy pasek, który pracuje na starym łożysku, to zły pomysł, jeśli łożysko ulegnie awarii, a pasek przeskoczy, jest to tak samo złe, jak pęknięcie.

Oto film z procesu wymiany JK z youtube, nie mój film, ale obejrzyj go, a zobaczysz, że nikt nie może wykonać "szybkiego" sprawdzenia paska rozrządu diesla JK.

VM produkuje bardzo dobre silniki i robi to od lat. Moja córka wymieniła swojego 05 2.8 KJ przy przebiegu 260 000 mil, który wciąż był mocny, ale wnętrze się rozpadało. Mam 126 tys. mil na moim modelu Limited i prawdopodobnie mnie przeżyje.

Przeciętny mechanik z instrukcjami i specjalnymi narzędziami do ustawiania rozrządu może wykonać tę pracę, ale bez doświadczenia lub instrukcji szanse na sukces naprawdę spadają.

owns 2013 Jeep JKU Rubicon
#13 ·
x2 do @CMSRock Według VM Motori pasek rozrządu powinien być wymieniany co 160 000 km (100 tys. mil). Aby być bezpiecznym, 120-130 tys. km to właściwy sposób. Wymień go jako cały zestaw ze wszystkimi kołami pasowymi i zawsze wymieniaj pompę wody. Nie oszczędzaj na częściach. Wybierz najlepsze, jakie możesz dostać. Oryginalne VM lub przynajmniej INA, SKF lub podobne. Przy okazji polecam wyczyścić powierzchnię chłodnicy i miejsce między chłodnicą a zespołem skraplacza klimatyzacji/TOC, a także wymienić napęd wentylatora wiskozowego. Tutaj sugerowałbym wybór wytrzymałego napędu wiskozowego Hayden.

#15 ·
owns 2013 Jeep JKU Rubicon