Jeep Wrangler Forum banner

Płyn do przekładni dla 42RLE

1 reading
19K views 7 replies 6 participants last post by  Jerry Bransford  
#1 ·
Jakiego rodzaju płynu powinienem użyć do automatycznej skrzyni biegów 42RLE w Rubiconie 06? Ile będę potrzebował?

#4 ·
Twój 42RLE jest bardzo wybredny jeśli chodzi o ATF, musi to być ATF+4. Nie może to być żaden generyczny lub "super" ATF, który twierdzi, że jest kompatybilny z ATF+4, na przedniej etykiecie butelki musi być napisane dużymi literami ATF+4.

Do prostej wymiany miski olejowej i filtra potrzebujesz około 4 kwarty. Aby dokonać pełnej wymiany, potrzebujesz nieco poniżej 9 kwart.
Jaka jest różnica między wymianą miski olejowej a pełną wymianą? Czy opuszczenie miski olejowej nie spowodowałoby wypłynięcia całego oleju?

#3 ·
ATF+4, nie zapomnij wyczyścić miski olejowej! (Zdumiewa mnie, jak wiele osób tego nie robi) Również dobry moment na wymianę innych płynów, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, skrzyni rozdzielczej (również atf+4 około 1 Qt, jak sądzę) oraz przedniego i tylnego mechanizmu różnicowego (80w90 dino lub 75w90 syntetyczny, lub jeśli często holujesz 75w140 z tyłu).

Osobiście lubię wymieniać skrzynię rozdzielczą, gdy robię skrzynię biegów co 25-30 tys. (przesada? Może, ale w moim miejscu pracy mamy flotę 20 pojazdów plus wszystkie pojazdy naszych pracowników i prawie zawsze słyszymy o awarii skrzyni biegów przed awarią silnika, mimo że zawsze przestrzegaliśmy "zalecanych" interwałów serwisowych. To tanie ubezpieczenie, więc zmieniam je częściej).

Jeśli chodzi o mechanizmy różnicowe, instrukcja mówi 80w90 co 12 tys. powiedziałbym, że to w porządku, jeśli używasz syntetyku, może trochę dłużej. Zwróć uwagę na kolor i zapach, gdy wychodzi, może to pomóc w ocenie, czy czekałeś za długo, czy mogłeś poczekać jeszcze trochę.

Pamiętaj również, że każdy płyn lub olej z czasem się degraduje, Mobil, jak sądzę, mówi, że okres przydatności do spożycia ich smarów wynosi około 5 lat, z tym, że nie zostawiłbym żadnego płynu w pojeździe dłużej niż to (to samo dotyczy również płynu chłodzącego).

Przepraszam za długi post, tylko moje .02 na temat konserwacji płynów

#5 ·
Wymiana oleju w misce olejowej nie obejmuje objętości w konwerterze momentu obrotowego i przewodach chłodnicy.

#7 ·
#8 ·
Zawsze zamawiałem ten syntetyczny płyn, kiedy wymieniałem go w moim Jeepie z 42RLE.
Każdy ATF+4, zgodnie ze specyfikacją dla wszystkich automatów Jeep, jest w pełni syntetyczny. Wszystkie są produkowane dokładnie zgodnie ze specyfikacją Chrysler ATF+4, która obejmuje pełną syntetyczność. Każdy ATF+4 jest idealny do automatycznych skrzyń biegów TJ.