Jeep Wrangler Forum banner

Jl 3.6 vs. jk 3.6

25K views 67 replies 20 participants last post by  isaacpbrown83  
#1 ·
Rozumiem, że istnieją pewne różnice między silnikami 3.6 w modelach JL i JK.

Czy ktoś wie coś o niektórych z tych różnic? A co z dobrym źródłem informacji? Wydaje się, że nie mogę znaleźć żadnych informacji.

#68 ·
Największą rzeczą, o której słyszałem, być może jedyną, jest funkcja stop/start silnika... gdzie zatrzymuje silnik, gdy się zatrzymujesz, i automatycznie uruchamia go ponownie, gdy naciskasz pedał gazu.

Nie podobałoby mi się to, ale można wyłączyć tę funkcję za pomocą przycisku na desce rozdzielczej. Problem polega na tym, że nie można jej trwale wyłączyć w menu. Trzeba naciskać przycisk wyłączenia za każdym razem, gdy się go uruchamia... zakładając, że się tego nie lubi.

Nie posiadam JL. To tylko powtórzenie tego, co przeczytałem.

O ile wiem, to jedyna istotna zmiana. Ten sam podstawowy silnik.
Image

Możesz pobrać aplikację OBD Jscan i wejść do komputera Jeepa i włączyć i wyłączyć mnóstwo opcji. Możesz nawet wyłączyć start-stop oprócz mnóstwa innych dodanych opcji. Mam OBDlink MX+ i działa świetnie.

#6 ·
Cholera jasna. Według tych artykułów Australijczycy mieli 3.6 w swoich JK z 2010 roku!

Mój JK z 2010 roku miał 3.8!

Cholera znowu.

Cóż, napad złości minął, to wciąż nie wskazuje na żadne różnice między silnikami w JK i JL. Oczywiście może ich nie być. Właśnie natknąłem się na kilka odniesień do takich.

Po prostu będę szukał dalej.

Bardzo dobry artykuł swoją drogą.

#9 ·
Pojemność oleju silnikowego jest o 1 kwartę mniejsza w JL 3.6. Pojemność płynu chłodzącego jest również nieco mniejsza. Co do reszty, nie jestem pewien..

#19 ·
Czy zmiany zostały wprowadzone, aby mieć lepszy produkt dla konsumenta, czy też pomóc wynikom finansowym FCA? Biorąc pod uwagę dotychczasowe wyniki FCA.

• Like
Reactions: jadmt
#25 ·
U mnie to samo, miałem kilka problemów z EGR GM, Suzuki (wyprodukowane w Japonii) zachowywało się dziwnie od pierwszego dnia, wyrzucając kody związane z EGR. To, czego konkretnie nie lubię w JL EGR, to fakt, że egr chłodzi spaliny z 1202°F do 266°F, co oznacza dodatkowe obciążenie cieplne dla układu chłodzenia. Teraz dodają coś o nazwie e-torque, które również ma chłodzony akumulator - to doda jeszcze więcej węży chłodniczych i obciążenia dla układu chłodzenia. IDK, może JL ma większą chłodnicę i inny sposób zarządzania temperaturą silnika, ale sądząc po ich wygrywaniu fanów na światłach, wątpię.

#27 ·
U mnie to samo, miałem kilka problemów z EGR GM, Suzuki (wyprodukowane w Japonii) zachowywało się dziwnie od pierwszego dnia, wyrzucając kody związane z EGR. Co mi się konkretnie nie podoba w EGR JL, to fakt, że egr chłodzi spaliny z 1202°F do 266°F, co oznacza dodatkowe obciążenie cieplne dla układu chłodzenia. Teraz dodają coś w rodzaju e-torque, które również ma chłodzony akumulator - to doda jeszcze więcej węży chłodniczych i obciążenia dla układu chłodzenia. IDK, może JL ma większą chłodnicę i inne zarządzanie temperaturą silnika, ale sądząc po ich wygrywających fanach na światłach, wątpię.
Nie zdawałem sobie sprawy, że to tak duża delta. Więc jak radzi się z kondensacją, która musiałaby wystąpić przy tak dużej delcie T? Myślę, że prawdopodobnie NOX i kondensat mogą wytworzyć trochę kwasu azotowego???? Jeśli tak, to może być bardzo źle.

#47 ·
1989 E30 M20 325 te same instrukcje.
Od tamtej pory robię "Italian tune up" we wszystkich moich pojazdach.
Nauczyłem się w młodym wieku, że Italian tune up to wlewanie tylko benzyny do silnika dwusuwowego. Pamiętam, jak ojciec mojego przyjaciela pytał, ile oleju zmieszaliśmy z benzyną. Puste spojrzenie. Powiedział Italian tune up.

Ale ta definicja ma dla mnie o wiele więcej sensu.

#34 ·
Mam nadzieję, że chłodnica EGR Pentastar nie wymaga regularnego czyszczenia jak Cummins.
lub awarii... ug musiałem pracować nad 2010 dodge ram 3500 cummins mojego teścia. jego było tak źle, że układ chłodzenia zaworu EGR wyciekał płyn chłodniczy do układu wydechowego. Zastanawiał się, dlaczego się przegrzewał. (3500cdn$ do wymiany) Chłodnica była pusta. Skończyło się na wlaniu czystej wody do chłodnicy i nazwaliśmy to dniem. Działało dobrze, kiedy byłem tam w BC przez miesiąc LOL.

• Like
Reactions: WillB
#37 ·
FCA nie chce już sprzedawać 3.6 JL, na rok 2020 silnik 2.0 jest teraz standardowym silnikiem (z automatyczną skrzynią biegów). Chodzi tylko o CAFE
3.6 nie odchodzi, nie ma nic złego w silnikach GTDI. To o wiele łatwiejszy sposób na spełnienie CAFE niż umieszczanie tego systemu MDS POS (zamieniłem mojego 17 Ram Hemi na JKU) na wszystkim. FCA wydaje się podążać ścieżką, którą Ford obrał z eco boosts.

Pracują nad Turbo Gas I-6 dla Ramów.

Następnym razem nie miałbym problemu z 2.0 JL.

#44 ·
Mój 14 Ram 2500 6.7 cummins to solidny silnik. Ciężarówka, wszystkie 8000 funtów, zostawi mojego JK w tyle. EGR nie wymaga konserwacji, a DEF nie miał żadnych problemów. Właśnie skończyłem podróż 2800 mil z moim 8000 funtowym przyczepą kempingową, bez problemów i dodałem DEF dwa razy, żaden problem. Z wyjątkiem zdolności terenowych, mój Ram bije mojego JKUR na każdym kroku. Jest szybszy, cichszy, płynniejszy, z o wiele lepszym wnętrzem. Kiedy nie ciągnie, ma zasięg prawie 600 mil, może więcej. Chłodnica nie przecieka, a chłodnica oleju nie pęknie.

• Like
Reactions: WillB
#46 ·
Mój 14 Ram 2500 6.7 cummins to solidny silnik. Ciężarówka, wszystkie 8000 funtów, zostawi mojego JK w tyle. EGR nie wymaga konserwacji, a DEF nie miał żadnych problemów. Właśnie skończyłem podróż 2800 mil z moim 8000-funtowym przyczepą kempingową, bez problemów i dwukrotnie dodałem DEF, żaden problem. Z wyjątkiem zdolności terenowych, mój Ram bije mojego JKUR na każdym kroku. Jest szybszy, cichszy, płynniejszy, z o wiele lepszym wnętrzem. Kiedy nie holuje, ma zasięg prawie 600 mil, może więcej. Chłodnica nie przecieka, a chłodnica oleju nie pęknie.
EGR będzie wymagał czyszczenia, JEŚLI używasz swojej ciężarówki jako wózka na zakupy. Ale wygląda na to, że dajesz swojemu regularny trening.

Jeśli znowu byłbym na rynku ciężarówek, Cummins byłby moim silnikiem z wyboru.

#53 ·
Wszystkie komputery samochodowe są adaptacyjne i będą powolne, jeśli będziesz tak jeździć. Usunięcie kabli akumulatora i rozładowanie układu lub od czasu do czasu wciśnięcie gazu na autostradzie rozwiąże ten problem.

#58 ·
Jeśli kiedykolwiek włożą diesla do Wranglera, będzie miał DEF wraz z długą listą innych urządzeń smogowych. Z tego, co wiem, jeśli diesel przejdzie w tryb awaryjny, trzeba jechać do dealera, żeby go z niego wyciągnąć. Fajna zabawa.

• Like
Reactions: Lemotan
#60 ·
Jeśli kiedykolwiek włożą diesla do Wranglera, będzie on miał DEF wraz z długą listą innych urządzeń smogowych. Z tego, co wiem, jeśli diesel przejdzie w tryb awaryjny, trzeba jechać do dealera, żeby go z niego wyciągnąć. Fajna zabawa.
Diesel w małych zastosowaniach nie ma dziś sensu, ze wszystkimi problemami DPF, EGR, regeneracją, wyższą temperaturą oleju. Nie wiem dlaczego, kiedy ludzie mówią o dieslu, wciąż wyobrażają sobie dobrego, starego, prostego sześciocylindrowca z mechaniczną pompą bez turbosprężarki i 2-cylindrowym silnikiem benzynowym jako rozrusznikiem.