Jeep Wrangler Forum banner

Quiksteel Extreme Naprawa Kolektora Wydechowego (NIEUDANE)

11K views 37 replies 8 participants last post by  JonStevens  
#1 ·
Używałem tego kilka lat temu z dobrym skutkiem. Zamierzam spróbować naprawić nim mój uszkodzony kolektor wydechowy.

Attachments

#2 ·
Mój kolektor wydechowy był pęknięty prawie dookoła podstawy jednej z rur. Kupiłem jeden z Craigslist, o którym facet powiedział, że nie jest pęknięty, za 30 dolarów. Sprawdziłem go, kiedy go kupiłem i nie widziałem żadnych pęknięć. Kiedy miałem go założyć, spojrzałem jeszcze raz i zobaczyłem super cienkie pęknięcie włosowe. W każdym razie nikt nie umarł, więc mogę napisać to opracowanie.

Przeszlifowałem obszar drobnym papierem ściernym, wytarłem rozcieńczalnikiem do lakieru i pozwoliłem mu wyschnąć.

Attachments

#3 ·
Następnym krokiem jest wymieszanie Quiksteel i nałożenie go. Nie chcesz zwlekać, ponieważ to coś zacznie dość szybko twardnieć. Wymieszaj to, aż będzie miało konsystencję lukru, tylko około 20 sekund.

Następnie nałożyłem to małym płaskim śrubokrętem. Ma około 3/16-1/4 grubości na linii pęknięcia. Kiedy zaczęło twardnieć, zwilżyłem palec i wróciłem, zwężając je na krawędziach.

Attachments

#7 ·
Ostatni krok mówi, aby utwardzać za pomocą źródła ciepła w temperaturze 250 stopni, ale nie mówi jak długo. Może chodzi o 15 minut, jak w przypadku utwardzania na pojeździe? Pozwoliłem mu utwardzać się w temperaturze 250 stopni przez 1 godzinę. Wyłączę piekarnik i zostawię go tam na noc.

Attachments

#10 ·
Ok, więc czekałem około 22 godzin. A potem uruchomiłem go i pozwoliłem mu pracować na biegu jałowym przez 15 minut, zanim go wyłączyłem i pozwoliłem mu ostygnąć.

Zrobiłem wszystkie 3 procedury utwardzania....

Zobaczymy.

#11 ·
Mam nadzieję, że to się uda dla ciebie, Jon. Byłbym zainteresowany zobaczeniem twoich wyników. Przez lata podejmowałem wiele prób bez powodzenia (podgrzewanie wstępne, zakrywanie i napełnianie gazem, fazowanie pęknięcia, mig, tig, stick itp. itd.).

#13 ·
Mam nadzieję, że to się uda, Jon. Byłbym zainteresowany zobaczeniem twoich wyników.
Przez lata podejmowałem wiele prób bez powodzenia (podgrzewanie wstępne, zakrywanie i napełnianie gazem, fazowanie pęknięcia, mig, tig, stick itp. itd.).
Obejrzałem wiele recenzji na Youtube z niewielkim sukcesem. Użyłem go kilka lat temu i się pienił, zrobiłem to ponownie i zadziałało.

#12 ·
Żeby Cię nie zniechęcać, ale biorąc pod uwagę nakład pracy, kupiłbym nowy kolektor... Możesz go dostać za mniej niż 100 dolarów pod swoje drzwi.

#15 ·
Lol.... prawdopodobnie podaj swój adres do 1a auto, kiedy płacisz im przez PayPal.....

Mam nadzieję, że to zadziała na tyle dobrze, aby Cię zadowolić.

#18 ·
Spokojnie, zabójco... jedynym powodem, dla którego wspomniałem o tym, było to, że nie wiedziałeś, że można tak tanio dostać zamiennik i możesz chcieć zmienić swój plan, zanim wykonasz pracę, aby go założyć.....

Nie jesteś pierwszą osobą, która próbuje naprawić standardowy kolektor..... wiele osób spawało, lutowało, szpachlowało, owijało itp...... Absolutnie nic złego w pisaniu.

Z pewnością nie próbuję zniechęcać cię do robienia własnych rzeczy....

#19 ·
To powszechny problem z kolektorami wydechowymi Jeepa z jakiegoś powodu. Miałem ten sam problem, więc kupiłem kolektor ze stali nierdzewnej i od tamtej pory nie miałem problemu. Nie jestem pewien, czy metal, którego używa Jeep, jest do bani, czy co.

#20 ·
Tak, Jeepy to nie jedyne kolektory, które tak pękają. Wiele klasycznych pojazdów cierpi z tego powodu. (Prawdopodobnie ma to związek z ciągłymi cyklami nagrzewania/chłodzenia?)
Niektórzy twierdzą, że potrafią je lutować. Z tego, co rozumiem? Myślę, że kolektor musi być cholernie czysty (co ma sens, jeśli kiedykolwiek próbowałeś przylutować starą rurę). Co samo w sobie wymaga dużo pracy.

#21 ·
Naprawa za pomocą kitu operatora MOŻE mieć przewagę, jeśli jedna strona oderwie się od kitu i będzie unosić się w otworze, który pozostawiła, pozostając w większości uszczelniona....

#23 ·
Przepraszam, że się nie udało, ale nie pozwól, żeby Dorman cię martwił... są naprawdę dobrze wykonane... o wiele lepsze niż OEM.... Nigdy jednak nie używam uszczelki, która jest dołączona... Kupuję Felpro lokalnie.

#24 ·
Przyglądam się systemowi Banks 51327 Torque Tube, kosztuje on 400 dolarów, a Dorman 200 dolarów, w zasadzie.

Moje przemyślenia
Gięcie trzpieniowe kontra gięcie kompresyjne, wszyscy zgadzają się, że trzpieniowe jest najlepsze, prawda? Cóż, te małe zagięcia w dorman MUSZĄ być gorsze dla sygnału wydechowego niż gięcia kompresyjne.

Wiem, że 4.0 nie jest potężnym silnikiem, i właśnie dlatego uważam, że powinienem utrzymać każdą przewagę, jaką mogę.

Nienawidziłbym wydać 200 dolarów i żałować tego.

#26 ·
Przyglądam się systemowi Banks 51327 Torque Tube, kosztuje 400 dolarów, a Dorman 200 dolarów, w zasadzie.

Moje przemyślenia
Gięcie trzpieniowe kontra gięcie kompresyjne, wszyscy zgadzają się, że trzpieniowe jest właściwym rozwiązaniem, prawda? Cóż, te małe pomarszczone rzeczy w dorman MUSZĄ być gorsze dla sygnału wydechowego niż gięcie kompresyjne.

Wiem, że 4.0 nie jest potęgą mocy, właśnie dlatego myślę, że powinienem zachować każdą przewagę, jaką mogę.

Nienawidziłbym wydać 200 dolarów i żałować tego.
Te "te małe pomarszczone rzeczy" to złącza elastyczne. Jeep dodał je około 1997 roku po wszystkich problemach, jakie mieli z pękaniem wczesnych kolektorów. Są dobrą rzeczą, ponieważ pozwalają na pewną elastyczność podczas nagrzewania i chłodzenia.

Kolektory ze stali nierdzewnej również pękają, stal nierdzewna wydaje się być złym wyborem, jeśli chodzi o kolektory 4.0. Wiele lat temu przeprowadzono ankietę na temat pękniętych kolektorów i kolektorów, a kolektor Doug Thorley nie miał żadnych zgłoszonych awarii. Były to najcięższe kolektory z grubościennymi rurami, jakie można było kupić i nie były ze stali nierdzewnej. Były chromowane i ostatecznie rdzewiały, ale były zbudowane jak z cegły.

Mój jest w moim jeepie od około 15 lat i jeszcze nie pękł. Złą wiadomością jest to, że Doug Thorley już ich nie produkuje, przeszli na stal nierdzewną.

Jeśli musiałbym dziś wymienić mój kolektor, wziąłbym dorman i pominął wszystko wykonane ze stali nierdzewnej. I tak nie zauważyłem żadnych przyrostów mocy z mojego Doug Thorley.

#27 ·
Myślę również, że Dorman nic nie produkuje, tylko sprzedaje rzeczy pod własną marką i zawyża cenę. Jeśli spojrzysz na eBay, możesz znaleźć kolektory typu Dorman za ułamek ceny. Jestem pewien, że wszystkie pochodzą z tej samej fabryki w Chinach.

#30 ·
Zaniepokojone przez ciebie turbulencje są wyimaginowanym problemem...

#31 ·
Myślę, że 2 naklejki. I wszystko jest względne, wszyscy wydajemy trochę tam, gdzie inni by nie wydawali, i oszczędzamy tam, gdzie inni by wydawali. Turbulencje, przeciwciśnienia i koty są nieco bardziej rzeczywistością dla Kalifornijczyków próbujących co roku przejść testy na smog, lol. Wszelkie zyski lub unikanie są mile widziane.

#32 ·
W każdym razie...... powodzenia i miłego jeżdżenia jeepem.