Jeep Wrangler Forum banner

Więc moje tylne złącze ślizgowe po prostu pękło znikąd...

12K views 18 replies 4 participants last post by  steves92  
#1 ·
Postaram się, aby było to tak zwięzłe, jak to możliwe, ale nie chcę pomijać żadnych szczegółów, które mogą być ważne dla ustalenia, co się stało. Trochę informacji o Jeepie na początek, to '95 Sahara 4.0, 4" Rough Country lift, 1/2" shackle lift, transfer case drop, opony 31"x10.5" BFG All Terrain, może kilka innych rzeczy, ale poprzedni właściciel wykonał większość pracy, a to mój pierwszy Jeep, więc nie wiem z głowy, co jeszcze z nim zrobił.

Ostatnie 2 razy, kiedy wyjeżdżałem Jeepem, miałem problemy z wrzuceniem biegu (gdy był zatrzymany). Ponadto coś w układzie napędowym skrzypi, zgaduję, że to przegub krzyżakowy, ale nie wiem, jak długo to trwa. Musiałem wymienić wydech na początku zeszłego roku ze względu na emisje i od tego czasu to słyszałem (wydech był bardzo głośny), a skrzypienie znika, jeśli spryskam wszystko jakimś smarem.

Ale dzisiaj nie było żadnych większych wibracji ani niczego podobnego podczas załatwiania spraw. Zdażyło mi się jednak wyrzucić CEL po jednym z postojów, ale nie myślałem o tym wiele, ponieważ miałem zapaloną kontrolkę w sierpniu ubiegłego roku z powodu problemu z EGR (IIRC) i wydawało się, że zniknęła sama. W każdym razie, przy następnym uruchomieniu zniknęła, ale problemy z wrzuceniem pierwszego biegu na postoju. W końcu, po ostatnim postoju, zaczęło się stukanie i Jeep się zatrzymał. Wychodzę, a Jeep częściowo blokuje ulicę i widzę to:
Image

Myślę więc, że wymiana tulei ślizgowej i wszystkich przegubów krzyżakowych nie powinna być zbyt trudna (i wystarczająco tania), ale co to spowodowało? Czy problem ze zmianą biegów jest bezpośrednio związany z tym pęknięciem? Czy jest coś jeszcze, czym powinienem się martwić? Nie jeżdżę nim w terenie, do cholery, nie jestem nawet pewien, czy 4wd nadal działa (poprzedni właściciel jeździł nim sporo), ale używam go głównie jako... show Jeep? (patrz zdjęcie poniżej). Ostatecznie chciałbym pozbyć się 4" liftu RC i założyć lift OME lub RE 2,5", ale trudno jest przekonać się do wydania na to 800+ $, zwłaszcza jeśli występują inne, poważniejsze problemy mechaniczne, z którymi będę musiał się zmierzyć.

Oto Jeep:
Image

#2 ·
Mam ten sam lift i po kilku latach użytkowania zgubiłem również tylny wał napędowy. Kąty prawdopodobnie nie były 'prawidłowe' i nie miałem wibracji, ale jak się później okazało, było to tymczasowe rozwiązanie dla liftu. Kup sye i wał napędowy o odpowiedniej długości, a to rozwiąże ten problem. Problem z fabrycznym wałem napędowym po lifcie polega na tym, że ledwo trzyma się na wale wyjściowym skrzyni rozdzielczej i nadal będzie zużywał przeguby uniwersalne. Jeśli chcesz to zrobić poprawnie, musisz wydać trochę więcej $.

#3 ·
Hmn... tak, ten lift jest na Jeepie od około 5 lat i to pierwszy problem, jaki z nim widzę. Nowe jarzmo kosztuje 50 dolarów i wolałbym płacić to co 5 lat, niż 500 dolarów za SYE i wał napędowy. To oczywiście wszystko zakłada, że nic innego się nie zepsuło. Poprzedni właściciel zamontował również lift na szeklach 2", który wymieniłem na lift 1/2", a jeśli obniżyłbym sprężyny do 2,5" z 4" (lub cokolwiek teraz opadają RCs), to powinno to trochę poprawić kąty. Ale czy to normalne, że pęka jarzmo, a nie tylko przegub krzyżakowy?

#4 ·
Zbyt duży lift, za mało korekt. Lifts wymagają znacznie więcej niż tylko sprężyny, amortyzatory i osprzęt. Musisz skorygować układ kierowniczy, napęd i skręcanie. Albo załóż SYE i wał CV, albo załóż mniejszy lift i mały drop skrzyni rozdzielczej.

#6 ·
Czy pęknięcie tulei ślizgowej i niemożność wrzucenia biegu mogą być w ogóle powiązane? A może mam do czynienia z dwoma odrębnymi problemami?
Obecnie to dwa objawy, a nie dwa problemy. Napraw wał napędowy, część, o której wiesz, że jest problemem. Jeśli drugi objaw się utrzymuje, zajmij się nim osobno.
Image

#7 ·
Dzięki, więc prostym rozwiązaniem na razie byłby nowy przegub przesuwny i dwa przeguby krzyżakowe? Jarzmo jest standardowe w YJ, prawda? Crown Automotive 83502855 - Rear Drive Shaft Slip Yoke for 87-95 Jeep® Wrangler YJ with Dana Style Shaft, 97-99 Grand Cherokee ZJ & WJ with 4.0L or 5.2L Engine & NP249 or NV247 Transfer Case - Quadratec

I postaram się zdjąć wał napędowy później dziś wieczorem, aby zmierzyć przeguby krzyżakowe i sprawdzić, czy wybieram właściwe... Zawsze czytam sprzeczne raporty co do tego, czy potrzebuję przegubów 1310 czy 1330.

#8 ·
93 to 1310. Rozbieżności będą dla modeli 94/95.

#10 ·
Mam nadzieję, że te zdjęcia pomogą. Wygląda na to, że wał wyjściowy ze skrzyni rozdzielczej jest w linii z mechanizmem różnicowym. Daj mi znać, jeśli są lepsze kąty, które mógłbym tam zrobić.

Image

Image

Image

Więc wciąż jestem trochę zdezorientowany, dlaczego to ucho się urwało. Mam na myśli 3 punkty na krzyżu dla tego przegubu uniwersalnego są całkowicie zniszczone, ale zgaduję, że to po tym, jak rozerwało się jarzmo, a wibracje je rozerwały.

#11 ·
Te zdjęcia nie działały.

#12 ·
hmn... U mnie się wyświetla, z wyjątkiem mojego pierwszego posta, czasami są to uszkodzone obrazy. Nie mam pojęcia, o co chodzi, może coś z imgur, ale spróbuję jeszcze raz. Poza tym najwyraźniej nie mogę edytować postów, ale chciałem wcześniej powiedzieć, że jarzmo wygląda na zgodne z wałem napędowym, a przegub uniwersalny przy tylnym dyferencjale ma lekki kąt.

Attachments

#13 ·
Właściwie to właśnie przeczytałem ponownie oryginalny post, ponieważ ten kąt wygląda na fabryczny, ale twoje sprężyny mają pewien łuk, a poślizg jest daleko, i przypiszę to do twojego podniesienia i obniżenia skrzyni rozdzielczej. To dużo podniesienia, a na podstawie kąta, DUŻO obniżenia.

#14 ·
Właśnie wybiegłem, żeby zmierzyć, opad obudowy reduktora wynosi 1,5". Ten jeep ma za sobą wiele offroadu. Pomimo możliwej profanacji, te dni się skończyły (dlatego rozważam obniżenie Jeepa do podniesienia o 2,5"). Po prostu nie chciałem się niczym zajmować aż do jesieni, do tego czasu powinienem mieć garaż opróżniony, aby dać mu dobry remont i regulację przez zimę.

Nadal zastanawiam się, dlaczego ucho pękło na jarzmie, ale czy mogło to być spowodowane siłą obrotową wału napędowego, a następnie czymś, co zablokowało się w skrzyni biegów lub reduktorze? Włączyłem go szybko w tryb 4wd po zdjęciu wału napędowego po zrobieniu tych zdjęć i byłem w stanie odchylić go z miejsca, w którym był zaparkowany. Trochę się martwię, żeby wyjechać nim na drogę, ponieważ na razie stoi na lekkim wzniesieniu i nie byłbym w stanie wepchnąć go z powrotem bez pomocy, a przed moim domem prowadzone są roboty drogowe.

#15 ·
Mówię, żeby wrzucić kolejny przegub przesuwny i przegub krzyżakowy, powinno wytrzymać, dopóki nie będziesz mógł wyrzucić tego śmiesznego obniżenia i trochę obniżyć podnośnik. Możesz mieć rację co do czegoś, co blokuje się w skrzyni rozdzielczej lub osi, ale to jest nieznane, dopóki przegub przesuwny nie zostanie wymieniony.

#16 ·
Tak, nie jestem teraz pewien, ponieważ to by zablokowało lub zatrzymało silnik. Kiedy facet od holowania ładował go na platformę, tylne koła obracały się swobodnie, a wał napędowy obracał się i trzepotał w porządku. Może poprzedni właściciel uderzył uchem o skałę lub coś w tym stylu. Nie wiem, naprawdę jestem w kropce. Jutro lub pojutrze zamieszczę zdjęcie przegubu krzyżakowego. Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego, czy zużycie pochodzi od momentu, gdy pękł jarzmo, czy też przegub był zły na wiele kilometrów przed pęknięciem jarzma, co doprowadziłoby do śmierci jarzma.

Ale tak, myślę, że na razie zamówię nowe jarzmo wsuwane i dwa przeguby krzyżakowe, gdy tylko dowiem się, których potrzebuję, założę je i zobaczę, jak jeździ.

#18 ·
Cóż, tylko aktualizacja, w końcu wszystko z powrotem razem. Wydaje się działać dobrze, a skrzypienie, które miałem przez ostatni rok+, zniknęło. Zgaduję, że to był przegub uniwersalny, który się psuł i ostatecznie zabił się, zabierając ze sobą jarzmo.

Zatem myślę, że ostatnie pytanie. Jeździłem nim tylko dwa razy wokół bloku, aby upewnić się, że nie ma problemów, a zmiana biegów wydawała się teraz w porządku. Czy nacisk z uszkodzonego przegubu uniwersalnego blokującego się na tulei ślizgowej może powodować problemy ze zmianą biegów w skrzyni biegów?