Około rok temu odkryłem, że przez cały czas, kiedy jeżdżę, źle ustawiałem lusterka boczne. Kiedy już je odpowiednio wyregulowałem, nie mam już martwego pola (a dokładniej, mam martwe pole, ale jest ono w miejscu względem Jeepa, które nie jest niebezpieczne). To o tym mówi:
Jak: Dostosuj swoje lusterka, aby uniknąć martwych pól - Funkcja - Car and Driver, ale oto proces, którego faktycznie używam:
1.) Strona kierowcy - usiądź w normalnej pozycji za kierownicą, a następnie pochyl głowę w lewo, aż moja skroń dotknie szyby drzwi kierowcy. Następnie wyreguluj lusterko kierowcy poziomo tak, aby ledwo widać było bok Jeepa, a pionowo tak, aby horyzont był wyśrodkowany w moim widoku.
2.) Strona pasażera - usiądź w normalnej pozycji za kierownicą, a następnie pochyl ciało w prawo, aż znajdę się jak najbliżej linii środkowej Jeepa. Następnie wyreguluj lusterko kierowcy poziomo tak, aby ledwo widać było bok Jeepa, a pionowo tak, aby horyzont był wyśrodkowany w moim widoku.
3.) przełącz sterowanie lusterkami elektrycznymi w pozycję neutralną, aby się nie poruszyło.
Jak wspomniano w artykule, jest to zupełnie inny widok drogi w lusterkach w porównaniu do tego, co było wcześniej, ale stwierdzam, że po bokach, bez obracania głowy, „martwe pole” ma teraz w przybliżeniu rozmiar Smarta (tj. jeśli jest większe, zobaczę przynajmniej część innego pojazdu w widzeniu peryferyjnym lub w lusterku). Technicznie rzecz biorąc, istnieje również martwe pole daleko, daleko z tyłu, ale jest ono na tyle daleko, że tak naprawdę nie stanowi problemu.
Sposób, w jaki wcześniej regulowałem lusterka (i o ile wiem, wydaje się, że wszyscy inni tak robią, ponieważ za każdym razem, gdy wsiadam do innego pojazdu, wydają się one tak wyregulowane) - usiądź normalnie, a następnie wyreguluj oba lusterka tak, aby krawędź twojego własnego pojazdu była ledwo widoczna na krawędzi lusterka. Nigdy więcej dla mnie!