Jeep Wrangler Forum banner

Konwersja JK 3.8 na 5.7 Hemi

32K views 11 replies 9 participants last post by  Main Line Willys  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam Jeepa Wranglera Rubicon z 2007 roku z silnikiem 3.8 i automatyczną skrzynią biegów, przebieg 173 tys. mil. Naprawdę nie miałem żadnych problemów i śmiało mogę powiedzieć, że między mną a Jeepami moich kumpli to niezawodny układ napędowy, jeśli używasz oleju 10w30-10w40 i często zmieniasz płyny, tak jak ja. Chciałbym jako fajny projekt zrobić swap Hemi, ponieważ 3.8 to słabszy silnik, a ja jeżdżę na 35-calowych oponach i szczerze mówiąc, chcę tego pomruku V8. Przyglądałem się opcjom i zastanawiałem się, czego dokładnie będzie to wymagało. Powiedzmy, że dostanę dawcę, takiego jak Grand Cherokee z lat 2005-08 z silnikiem Hemi i 545 rfe. Czego jeszcze będę mógł użyć, na przykład okablowania, komputera, dolotu, chłodnicy, wydechu, czegokolwiek w tym rodzaju. Chciałbym zrobić minimum, ale chciałbym mieć działające wskaźniki i móc wyprodukować niektóre własne części, a także mieć spawarkę. Zakładam, że minimum to wiązka przewodów, komputer, mocowania silnika, mocowania skrzyni biegów, przeprojektowanie dolotu i wydechu. Wiem, że jest tego więcej, ale próbuję zobaczyć, jaki byłby mój całkowity koszt. Jeśli ktoś ma kompletną listę, byłbym wdzięczny za jej udostępnienie. Widziałem, że niektórym osobom udało się wykorzystać wiele części, zwłaszcza od dawców Jeepa. Chciałbym po prostu usłyszeć od kogoś, kto to zrobił samodzielnie lub po prostu wie, jak się do tego zabrać i jak przebiega proces. Mam trochę czasu, ponieważ w tej chwili mam inny samochód do codziennej jazdy. Dziękuję za wszelkie spostrzeżenia i informacje na ten temat.

#4 ·
Nie chcę szybkiego i łatwego sposobu, chcę poświęcić czas, ale zrobić to tanio, dopóki nie używam go codziennie. Gdybym był bogaty, po prostu kupiłbym Jeepa z silnikiem aev 6.4 hemi, ale chcę tylko zamienić mój 3.8 na 5.7 i to będzie więcej niż wystarczająca moc. Zbudowałem swój samochód i chciałbym go zatrzymać i po prostu chcę mieć fajny projekt zrobienia w nim hemi. Szukam zabawy z projektu i robię to sam, znalezienie kompletnego hemi i skrzyni biegów w rozbitym Jeepie nie jest już tak trudne jak kiedyś, dlatego czekałem do teraz, żeby się tym zająć.

#5 ·
Sprawdź nasze Bruiser Conversions:

Wierzę, że mają zestaw DIY i prawdopodobnie oferują "listę" tego, czego będziesz potrzebować. Są tutaj na Florydzie i widziałem kilka ich konstrukcji... zdecydowanie wiedzą, co robią. Jeśli nie jesteś zdecydowany na hemi, sprawdź MoTech:

Słyszałem tylko doskonałe recenzje na ich temat, a ich obsługa klienta, jak rozumiem, jest niesamowita. Wiem, że oferują zestaw DIY i mieli listę potrzebnych rzeczy na swojej stronie internetowej.

Mam nadzieję, że to pomoże!! Zdecydowanie obserwuję..[emoji1303]

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#7 ·
Czasami żałuję, że zachowałem moje LJ i włożyłem do niego 5.7! Mówię, zrób to! Kiedy skończysz, chciałbym się nim przejechać. Zapłata za całe wsparcie, które zaoferowałem.

#8 ·
Czy jakieś zestawy zamienne pasują do JK z manualną skrzynią biegów? Zawsze widzę adaptery do automatów...

#9 ·
Czy jakieś zestawy do wymiany pasują do JK z manualną skrzynią biegów? Zawsze widzę adaptery do automatów...
Z tego, co rozumiem, nie chcesz używać 6-biegowej skrzyni z V6. Nie sądzę, żeby była wystarczająco mocna. Istnieje kilka opcji dla manualnej skrzyni V8, ale niewiele. Idealnie chcesz dopasowaną manualną skrzynię biegów, która poradzi sobie z V8 i przykręci się bezpośrednio. Dodatkowo nie musisz się martwić o TCM. Możesz użyć manualnej skrzyni biegów z diesla Cummins, ale wydają się one rzadkie. Przyglądałem się temu, ponieważ lubię naszą manualną skrzynię biegów i uwielbiam V8.

#10 ·
Prawdopodobnie trzeba będzie przerobić tunel skrzyni biegów, aby dopasować V8 M/T.

#11 ·
Dziękuję wszystkim za wgląd. Jeśli chodzi o instrukcję, widziałem, jak ludzie umieszczali za nią 5.3 ls, nie wiem, jak długo by to wytrzymało, ale widziałem to już wcześniej. Widziałem też t56 jako nieco "tańszą" opcję. Na pewno przyjrzę się opcjom, jakie mam, więc może minąć trochę czasu, zanim w ogóle zacznę to robić, między pracą a rodziną, ale dam znać na tym forum, co ostatecznie zrobię, jeśli w ogóle coś zrobię na pewno. Doceniam wsparcie i mam nadzieję, że inni będą mogli z tego skorzystać, a także wrzucić więcej informacji na ten temat dla przyszłych osób, które chcą tego ładnego warkotu v8.