Jeep Wrangler Forum banner

Czy te korekty paliwa wyglądają normalnie na biegu jałowym?

27K views 50 replies 8 participants last post by  0_0juan0_0  
#1 ·
Od jakiegoś czasu borykam się ze słabym zużyciem paliwa. 2008 3.8 2-drzwiowy JK 135 tys. mil z automatyczną skrzynią biegów, przełożeniem 3.73 i oponami 255/75/17 bfgoodrich mud terrains. Byłem na jscan i przyglądałem się tym korektom paliwa na biegu jałowym i nie byłem pewien, czy powinny być takie? Skłaniałem się ku nowym czujnikom o2, ale najpierw chciałem potwierdzenia. Nie mam również żadnej utraty mocy i oszczędzam przepustnicę.
Image

Image

Image

Image

#6 ·
Trimsy mogą i będą cały czas fluktuować. Jasne, powinny być zerowe w najbardziej optymalnej sytuacji, ale jeśli pompujesz gaz z 10% etanolem, nigdy nie będą zerowe, producenci wbudowali nowy współczynnik stechiometryczny w niektórych pojazdach, aby uwzględnić zawartość E10. 10-11% to trochę za dużo na biegu jałowym, ale nie jest źle, mogą wynosić + lub - 25% maks., poza tym zakresem otrzymasz kody zbyt ubogiej lub zbyt bogatej mieszanki. Czy podczas jazdy osiadają bliżej zera?

#8 ·
Jasne, powinny być zerowe w najbardziej optymalnej sytuacji, ale jeśli pompujesz benzynę z 10% etanolem, nigdy nie będą zerowe,
Rsmrangler, czy możesz to wyjaśnić? To stwierdzenie przeczy doświadczeniu. Zweryfikowałem korekty paliwa w różnych pojazdach, a większość ustaliła się na poziomie LTFT równym zero lub nieco powyżej (poniżej 5%). Obecnie używam benzyny z 10% zawartością etanolu w moim Wranglerze, RX350 i Land Cruiserze. Z wyjątkiem Lexusa, LTFT pozostaje stabilny w okolicach zera. Lexus jest obecnie gdzieś pomiędzy 4 a 7. Nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w korektach podczas przechodzenia z obszaru, w którym mieliśmy dostęp do benzyny bez etanolu, do obszaru, w którym go nie ma.

Ponadto wydawałoby się dziwne, że nowsze modele pojazdów, których inżynierowie przewidują większe wykorzystanie mieszanek etanolu, wykazywałyby wyższe korekty przy użyciu E10, a stare TJe i Land Cruisery nie.

#12 ·
Ładne. Z twoimi numerami korekcji paliwa i wyczyszczoną przepustnicą i MAP, wykluczyłbym następny wyciek podciśnienia.

Jeśli chodzi o czujniki O2, jakie liczby z nich otrzymujesz?
Myślę, że nie jestem w stanie pobrać danych z czujnika O2 na jscan? Jak sprawdzić, czy nie ma wycieku podciśnienia? Czy po prostu użyłbym dymarki na przewodzie podciśnienia, gdzie idzie serwo hamulcowe? Ile jest przewodów podciśnienia?

#14 ·
W silnikach, które wykorzystują czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze dolotowym (MAP) do określania przepływu powietrza, wyciek podciśnienia nie wpływa na korektę paliwa, ponieważ dodatkowe powietrze (ciśnienie) w kolektorze jest nadal mierzone przez czujnik MAP. Mam nadzieję, że uda nam się znaleźć kogoś z doświadczeniem w diagnozowaniu anomalii korekty paliwa w systemach MAP.

#16 ·
Być może trzeba będzie zmienić MAP. Nie wiedziałem tego:

"W silnikach, które wykorzystują czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze dolotowym (MAP) do określania przepływu powietrza, wyciek podciśnienia nie wpływa na korektę paliwa, ponieważ dodatkowe powietrze (ciśnienie) w kolektorze jest nadal mierzone przez czujnik MAP."

Mam nadzieję, że uda nam się znaleźć kogoś z doświadczeniem w diagnozowaniu anomalii korekty paliwa w systemach MAP.
Więc to wyklucza wyciek podciśnienia, trochę się tego spodziewałem. Więc nie ma możliwości, żeby to były czujniki o2? Ma 135 tys. mil. Czy jest jakiś sposób na ich wyczyszczenie, jeśli w ogóle? Nie mam nic przeciwko ich wymianie, jeśli będę musiał, ale niestety musiałbym poczekać do po świętach.

#17 ·
Wygląda na to, że czujniki O2 wahają się zgodnie z oczekiwaniami między minimum a maksimum (przynajmniej na banku 1). Zazwyczaj jeden się psuje. Kiedy to się dzieje, zmieniają się tylko numery korekcji tego banku. Podwyższone numery występują w obu bankach, co wskazuje na coś innego.

#18 ·
Cholera, to przeradza się w większy ból głowy, niż myślałem, to znaczy ile jeszcze rzeczy to może być? Problem z pompą paliwa?
Edycja: przy pełnym otwarciu przepustnicy wartości długoterminowe i krótkoterminowe spadają do 0. Czy wadliwa pompa paliwa/wtryskiwacz w ogóle by na to pozwolił? Mam też mnóstwo mocy.

#19 ·
Dla ilustracji: kiedy uszkodzony został czujnik O2 za katalizatorem w moim Land Cruiserze, odczytywał on wartości pomiędzy 0,01 a 0,20 i średnio 0,04 podczas dwugodzinnej podróży. Wszystkie inne czujniki O2 wahały się swobodnie pomiędzy 0,10 a 0,90. W tych warunkach, tylko korekty paliwowe w banku 1 były dotknięte; i nawet wtedy, nigdy nie osiągnęły dwucyfrowych wartości.

#21 ·
Na ilustrację: kiedy czujnik O2 za katalizatorem mojego Land Cruisera uległ awarii, odczytywał wartości między 0,01 a 0,20 i średnio 0,04 podczas dwugodzinnej podróży. Wszystkie inne czujniki O2 wahały się swobodnie między 0,10 a 0,90. W tych warunkach dotyczyło to tylko korekt paliwowych banku 1; i nawet wtedy nigdy nie osiągnęły one dwucyfrowych wartości.
tak, dlatego jestem tak zdezorientowany. Głównym problemem jest praca na biegu jałowym i niskich obrotach. Ponieważ przy pełnym otwarciu przepustnicy wszystkie spadają do 0. A wszystko powyżej 2 tys. obrotów to około 4-8, co jest akceptowalne, z tego co widziałem.

#30 · (Edited)
Również ze zrzutów ekranu OP jscan wynika, że LTFT pokazują 10%, podczas gdy STFT wynoszą 0 lub są ujemne. Stwierdził również, że Jeep działa dobrze, bez żadnych problemów. OP, możesz na razie zrobić prostą rzecz, zresetować akumulator. Po prostu odłącz zacisk + na około 30 minut. Szukamy zresetowania korekt paliwa, aby przy następnym uruchomieniu Jeepa były na poziomie 0% i zaczęły się ponownie uczyć. Należy również pamiętać, że czujniki o2 mają 135 000 mil, więc nie są one nowe. Są kluczowym elementem, który tworzy korekty paliwa. Możesz monitorować ich napięcie, ale bez możliwości zobaczenia tego napięcia na diagramie, aby zobaczyć, jak szybko lub wolno się one cyklicznie podnoszą i opadają, nie wiem, czy możesz ustalić, czy są już zmęczone, czy nie.

#31 ·
Również ze zrzutów ekranu OP jscan, podczas gdy LTFT pokazują 10%, STFT wynoszą 0 lub ujemne. Stwierdził również, że Jeep działa dobrze, bez żadnych problemów. OP, możesz zrobić prostą rzecz na razie, zresetuj akumulator. Po prostu odłącz zacisk + na około 30 minut. Szukamy zresetowania korekt paliwa, więc następnym razem, gdy uruchomisz Jeepa, będą one wynosić 0% i zaczną się ponownie uczyć. Należy również pamiętać, że czujniki o2 mają 135 000 mil, więc nie są one nowe. Są kluczowym elementem, który tworzy korekty paliwa. Możesz monitorować ich napięcie, ale bez możliwości zobaczenia tego napięcia na schemacie, aby zobaczyć, jak szybko lub wolno się poruszają w górę i w dół, nie wiem, czy możesz stwierdzić, czy są już zmęczone, czy nie.
odłączę akumulator i zobaczę, co się stanie. Mam inną aplikację, która pozwala mi monitorować napięcie. Prześle kilka zdjęć po odłączeniu akumulatora na 30 minut. Jak powiedziałeś, myślę, że kupię kilka czujników o2, żeby zobaczyć, czy to pomoże.

#33 ·
Spróbowałbym nowego czujnika map. Albo pożyczyć czujnik od znajomego i zobaczyć, co się stanie. Dane pokazują, że problem nie ogranicza się do jednego cylindra lub rzędu. Bardziej scentralizowany problem.
zadzwoniłem do kilku salonów i jeden niedaleko mnie ma 2 w magazynie. Włożę go przy pierwszej okazji i dam znać.

#36 ·
Potwierdź swoje regulacje paliwa po zresetowaniu akumulatora i spójrz na stft i ltfts. Nie musiałeś zmieniać MAP, chyba że otrzymałeś DTC MAP.

Możesz potrzebować tylko podstawowych czynności serwisowych, nowych świec zapłonowych, nowych przewodów, nowych czujników o2, nowego filtra powietrza, czyszczenia wtryskiwaczy itp.

Przejście z MT na AT również robi miłą różnicę.

#37 ·
Potwierdziłeś, że listwy mogą być nieco bardziej normalne dla twojego modelu roku, chociaż oba pojazdy użyte do testu mają ponad 100 tys. mil przebiegu, a czujniki o2 mają tendencję do wolniejszej reakcji na mile i możesz zauważyć dryf w kierunku ubogiej strony.

Potwierdź swoje korekty paliwa po zresetowaniu akumulatora i spójrz na stft i ltfts. Nie musiałeś zmieniać MAP, chyba że otrzymałeś DTC MAP.
Możesz potrzebować tylko podstawowych rzeczy do tuningu, nowych świec zapłonowych, nowych przewodów, nowych czujników o2, nowego filtra powietrza, wyczyść wtryskiwacze itp.
Również przejście z MT na AT robi miłą różnicę.
Nowe świece zapłonowe, przewody, filtr, zawór pcv, w pełni syntetyczny olej i filtr mopar około 1000 mil temu, więc chyba tylko czujniki o2 zostały.

#40 ·
Tak, to nie jest dobre, zwłaszcza bez innych zmian. Pytam tylko dlatego, że widziałem tu ludzi, którzy zakładali opony o różnych rozmiarach na swoje samochody i tracili trochę MPG i nie brali pod uwagę różnych rozmiarów opon. Fakt, że wiesz, czym są korekty paliwa, mówi mi, że nie jesteś w tym samym położeniu. Byłem po prostu ciekaw, czy mówisz o przejściu z 20 na 18 lub o czymś bardziej drastycznym, powiedziałbym, że 9-10 jest bardziej drastyczne.......Tracę około 2 MPG każdej zimy z naszym zimowym paliwem mieszanym.

#42 ·
Tak, to niedobrze, zwłaszcza bez innych zmian. Pytam tylko dlatego, że widziałem tu ludzi, którzy zakładali opony o różnych rozmiarach na swoje samochody i tracili trochę MPG i nie brali pod uwagę różnych rozmiarów opon. Fakt, że wiesz, czym są korekty paliwowe, mówi mi, że nie jesteś w tej samej łodzi. Byłem tylko ciekaw, czy mówisz o przejściu z 20-18 lub czymś bardziej drastycznym, powiedziałbym, że 9-10 jest bardziej drastyczne.......Tracę około 2 mpg każdej zimy z naszym zimowym paliwem mieszanym.
tak, widzę to cały czas, gdzie ludzie oczekują cudów od swoich samochodów, ale po prostu nie mogę znaleźć powodu, dla którego dostaję 9-10 mpg

#45 ·
Czy możesz uzyskać informacje o zaworze EGR w swojej aplikacji do monitorowania silnika? Wydaje się, że uszkodzony zawór EGR może powodować Twoje objawy.
Sprawdziłem moje polecenie EGR i błąd EGR i pozostały na 0 do około 1,5k RPM, czyli momentu, w którym moje korekty paliwa zaczynają zbliżać się do 0, po 1,5k RPM polecenie EGR waha się od około 35-69 ze średnią około 45, a błąd EGR będzie wszędzie od -3 do nawet 99 ze średnią około 30 lub więcej.