Jeep Wrangler Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

GreenRubi2015

· Registered
1,260 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Sprawdziłem ustawienie kół w moim standardowym Rubiconie z 2015 roku i chciałbym uzyskać kilka informacji na temat interpretacji wyników i najlepszego sposobu rozwiązania problemu. Warsztat oponiarski, który to sprawdził na swoim stanowisku do ustawiania kół, nie chciał dokonywać żadnych regulacji i powiedział mi, że powinienem najpierw zabrać go do wykwalifikowanego mechanika w celu inspekcji, ponieważ nie był pewien, czy jakieś zużyte/wygięte części powodują problem. Ostatnim razem, gdy wymieniałem opony, sprawdziłem przód i nie wyczułem niczego luźnego ani w inny sposób zużytego, i kierownica wydaje mi się dość sztywna podczas jazdy, chociaż może trochę nerwowa.

Co spowodowałoby, że prawe tylne koło byłoby nadmiernie zbieżne, ale nadal miało pochylenie w specyfikacji? Posiadam tego jeepa od nowości i nigdy nie brał udziału w poważnym wypadku ani nie został bezpośrednio uderzony w oś, o ile mi wiadomo. Sprawdziłem bicie i luz osiowy za pomocą czujnika zegarowego na kołnierzach tylnej osi, gdy ostatnio serwisowałem tylne hamulce i stwierdziłem bicie 0,004 na kołnierzu tylnej osi po lewej stronie i 0,007 na kołnierzu tylnej osi po prawej stronie.

.58 palca u nogi? 1/2 cala wydaje mi się być skierowane do środka. Z przodu biegam przy .25 całkowitych palcach u nóg, nie ma lewo-prawo na prostym drążku kierowniczym i osi.

Z tyłu nic nie można zmienić. Kwestionuję również te liczby.

W ciągu dziesięciu lat nigdy nie płaciłem za ustawienie geometrii JK. W standardzie jedyną rzeczą, którą można regulować, jest kąt pochylenia i kąt kierownicy.

Dziwne, brak kąta pochylenia? Regulowany tylko w pewnym stopniu za pomocą ramion, które mogą,

Kąt pochylenia można zmienić za pomocą przegubów kulowych, które są przesunięte < drogie

Oś tylna nic nie jest regulowane w standardzie. Ciężko powiedzieć, ponieważ jest równie duża szansa, że są takie nowe. Bez punktu odniesienia, aby wiedzieć. Są również prawie takie same.

Discussion starter · #3 · (Edited)
Myślę, że moje główne pytanie brzmi, zakładając, że liczby są poprawne, jak przywrócić zbieżność tylnego prawego koła do specyfikacji od 0,38 stopnia do 0-0,25 stopnia? Rozumiem, że nie ma regulacji, więc co musiałbym wymienić? Czy nowy prawy tylny wał napędowy Spicer rozwiąże problem, czy też muszę wymienić całą obudowę osi i jak to sprawdzić?

Zapytałem, dlaczego nie zgłosił pochylenia koła, ale była to stosunkowo szybka kontrola, która zajęła tylko 15 minut i powiedział, że będę musiał umówić się na kolejne spotkanie w celu dokładniejszego sprawdzenia, aby uzyskać wartości pochylenia koła. Podkreślił, że powinienem najpierw zanieść go do mechanika w celu kontroli przed ponownym oddaniem.

Znajdź inny warsztat, który wyreguluje Twój przedni palec. Nie jestem pewien, co ten facet myśli, że wyreguluje z tyłu. Jeśli wiesz na pewno, że Twój Jeep nie miał wypadku i masz wszystkie oryginalne części, to jedyne, co Ty/oni mogą wyregulować, to przedni palec.
Naucz się robić to sam, to bardzo proste, potrzebujesz tylko taśmy mierniczej, kilku podpórek, podnośnika podłogowego i podstawowych narzędzi. Albo będziesz płacić 75-90 dolarów za wizytę u kretyna, który powie Ci, że potrzebuje bardziej szczegółowego skanowania, aby sprawdzić pochylenie i kolejną sesję ustawiania geometrii, aby to sprawdzić. To bzdura.

Te numery są podejrzane. Zaniósłbym to do prawdziwego sklepu.

• Like
Reactions: Big_Red_Rubi
Discussion starter · #6 · (Edited)
Znajdź inny warsztat, który wyreguluje zbieżność przednich kół. Nie jestem pewien, co ten facet myśli, że wyreguluje z tyłu. Jeśli wiesz na pewno, że Twój Jeep nie miał wypadku i masz wszystkie oryginalne części, to jedyne, co Ty/oni mogą wyregulować, to zbieżność przednich kół.
Naucz się robić to sam, to bardzo proste, potrzebujesz tylko taśmy mierniczej, kilku podpórek, podnośnika podłogowego i podstawowych narzędzi. Albo będziesz płacić 75-90 dolarów za sztukę, żeby idiota powiedział Ci, że potrzebuje bardziej dogłębnego skanowania, żeby sprawdzić pochylenie i kolejnej sesji ustawiania zbieżności, żeby to sprawdzić. To bzdura.
Sprawdzenie zbieżności było w zasadzie darmowe i nawet nie kupiłem tam nowych opon! Jestem pewien, że facet wiedział, że nie ma regulacji tylnej osi i nie zasugerował żadnej regulacji, ale prawe tylne koło jest dość mocno poza specyfikacją. i tak naprawdę nie chcę tego tak zostawiać. Jak najlepiej ustalić, które części należy wymienić, aby przywrócić je do specyfikacji? Wymienić tylko zespół wału osi czy również całą obudowę?

Sprawdzenie ustawienia kół było w zasadzie darmowe i nawet nie kupiłem tam nowych opon! Jestem pewien, że facet wiedział, że nie ma regulacji tylnej osi i nie zasugerował jej regulacji, ale prawy tylny palec jest dość mocno poza specyfikacją. i tak naprawdę nie chcę tego tak zostawiać. Jak najlepiej ustalić, które części należy wymienić, aby przywrócić je do specyfikacji? Wymienić tylko zespół wału osi, czy również całą obudowę?
Z tyłu nie mamy nic, co mogłoby skorygować zbieżność, więc albo maszyna nie była prawidłowo podłączona/właściwie skalibrowana itp., albo obudowa osi jest wygięta.
Sprawdzę to przynajmniej w innym warsztacie i upewnię się, że otrzymasz pełne odczyty. Jeśli miałbyś wygiętą obudowę osi, to coś takiego nie zdarzyłoby się znikąd.

• Like
Reactions: Big_Red_Rubi
Discussion starter · #8 · (Edited)
Czy uważasz, że ktoś cofając na moją prawą tylną oponę/koło na parkingu mógłby skręcić wał napędowy na tyle, by zafałszować ten pomiar? Mogło się to zdarzyć, gdy nie było mnie w pojeździe, żeby to zobaczyć, ale są pewne dowody w postaci śladu otarcia po prawej stronie tylnego plastikowego zderzaka, który jest również nieco wciśnięty i wysunięty na zewnątrz po tej stronie, prawie tak, jakby ktoś zahaczył o jego krawędź podczas cofania z sąsiedniego miejsca parkingowego. Wpadłem w kilka całkiem niezłych dziur na polnych drogach, ale poza tym nie wiem o niczym innym, co mogłoby skręcić tylną oś.

Jeśli siła była odpowiednia i pod właściwym kątem, nie widzę powodu, dla którego nie.

Czy uważasz, że ktoś wjeżdżający w moją prawą tylną oponę/koło na parkingu mógłby skręcić wał napędowy na tyle, by zafałszować ten pomiar? Mogło się to zdarzyć, gdy nie było mnie w pojeździe, żeby to zobaczyć, ale są pewne ślady otarcia po prawej stronie tylnego plastikowego zderzaka, który jest również nieco wciśnięty do tyłu i na zewnątrz, prawie tak, jakby ktoś zahaczył o jego krawędź podczas wycofywania się z sąsiedniego miejsca parkingowego. Wpadłem w kilka całkiem dobrych dziur na polnych drogach, ale poza tym nie wiem o niczym innym, co mogłoby skręcić tylną oś.
Właściwie to była jedna z moich pierwszych myśli. Przeczytałem kilka postów, które wskazują, że piasty osi (?) można dość łatwo zgiąć. Jeśli dobrze pamiętam, jeśli zdejmie się koło i obróci piastę, można sprawdzić, czy piasta nie jest mimośrodowa. Może to wymagać użycia liniału lub czujnika zegarowego, aby ustalić, czy jest uszkodzona, czy nie. Jak powiedzieli inni, pełna kontrola ustawienia kół z odczytami przed i po może być tego warta.

Zbieżność tylnej osi może wynikać z wygiętej osi, ale także z wygiętego tylnego wahacza. Można w miarę łatwo sprawdzić, czy tylna oś jest wygięta, obserwując obrót koła i sprawdzając, czy się 'chwieje'. Odczyt zbieżności, który nie zmienia się wraz z obrotem koła, jest problemem z położeniem osi... które jest zarządzane przez wahacze.

W przypadku jakiegokolwiek dziwnego odczytu upewniłbym się, że zasięgniesz porady eksperta na stanowisku do ustawiania geometrii kół, aby uzyskać dobre wyniki, zanim zaczniesz wydawać duże pieniądze na osie...

Discussion starter · #13 ·
Zbieżność tylnej osi może wynikać ze zgiętej osi, ale także ze zgiętego tylnego wahacza. Można w miarę łatwo sprawdzić, czy tylna oś jest zgięta, obserwując obrót koła i sprawdzając, czy się "chwieje". Odczyt zbieżności, który nie zmienia się wraz z obrotem koła, jest problemem z położeniem osi... którym zarządzają wahacze.

Przy każdym dziwacznym odczycie upewniłbym się, że znajdziesz eksperta na stanowisku do ustawiania geometrii kół, aby uzyskać dobre wyniki, zanim zaczniesz wydawać duże pieniądze na osie...
Czy kąt wektora napędu również nie byłby poza specyfikacją, gdyby cała oś była źle umiejscowiona z powodu zgiętego wahacza?

Discussion starter · #14 ·
Właściwie to była jedna z moich pierwszych myśli. Czytałem kilka postów, które wskazują, że piasty osi(?) mogą się dość łatwo wygiąć. Jeśli dobrze pamiętam, jeśli zdejmie się koło i obróci piastę, można sprawdzić, czy piasta nie jest mimośrodowa. Może być wymagana linijka lub czujnik zegarowy, aby ustalić, czy jest uszkodzona, czy nie. Jak powiedzieli inni, pełna kontrola ustawienia kół z odczytami przed i po może być warta zachodu.
Sprawdziłem faktycznie bicie piasty ostatnim razem, gdy serwisowałem hamulce i uzyskałem 0,007" na tylnej prawej piaście i 0,004" na tylnej lewej piaście. Prawa tylna strona była zdecydowanie gorsza niż lewa tylna, ale nie jestem pewien, czy takie bicie wystarczyłoby, aby zafałszować pomiar zbieżności.

Discussion starter · #15 · (Edited)
Dzisiaj w końcu udało mi się dostać do lokalnego warsztatu 4x4, który specjalizuje się w układzie napędowym/zawieszeniu/układzie kierowniczym na kolejną kontrolę ustawienia kół i okazało się, że uznali, że moje jest całkowicie w normie. Mechanik powiedział, że moje wartości pochylenia kół wyglądały bardzo dobrze jak na standardowe zawieszenie bez regulowanych wahaczy i że rutynowo widzą bliżej 2 stopni w JK. Jest dość jasne, że warsztat oponiarski, do którego poszedłem najpierw, albo nie wiedział, jak używać swojego sprzętu, albo był on nieskalibrowany, ale myślę, że nauczka jest taka, żeby po prostu unikać warsztatów oponiarskich przy sprawdzaniu ustawienia kół.

Wrzucam mój problem. 2010 2 Dr. Rubicon. Miałem problem z ustawieniem zbieżności. Mechanik uznał, że częściowo wynikało to z niewłaściwego ustawienia zbieżności tylnych kół. Zbieżność tylnych kół wynosiła odpowiednio +.54 stopnia i -.24 stopnia. Mój mechanik uważał również, że coś jest wygięte z tyłu i nie podjął się naprawy. Pojechałem do 4WheelParts i powiedzieli, że muszę zamontować regulowane tylne wahacze Rubicon Express. To nie jest tania naprawa. Sugestie?

Wrzucam mój problem. 2010 2 Dr. Rubicon. Miałem problem z ustawieniem kierownicy. Mechanik uznał, że częściowo wynika to z niewłaściwego ustawienia tylnej osi. Tylne koło wyszło na +.54 stopnia i -.24 stopnia odpowiednio. Mój mechanik pomyślał również, że z tyłu coś jest wygięte i nie pracował nad tym. Zabrałem do 4WheelParts i powiedzieli, że muszę zainstalować regulowane tylne wahacze Rubicon Express. To nie jest tanie rozwiązanie. Sugestie?
Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem, ale jeśli masz standardowe zawieszenie, nie spodziewałbym się, że złe wahacze są przyczyną tego problemu. Jedynym sposobem, w jaki mógłbym to sobie wyobrazić, jest to, że wahacz jest wygięty lub tuleje są naprawdę spalone. Zakładając ponownie, że masz standardowe zawieszenie, sugeruję poszukanie używanych/odzyskiwanych standardowych wahaczy lub poszukanie w Internecie wahaczy o stałej długości.

Discussion starter · #18 · (Edited)
Wrzucam mój problem. 2010 2 Dr. Rubicon. Miałem problem z ustawieniem kierownicy. Mechanik uznał, że część z tego wynika z nieprawidłowego ustawienia zbieżności tylnych kół. Zbieżność tylnych kół wynosiła odpowiednio +.54 stopnia i -.24 stopnia. Mój mechanik pomyślał również, że z tyłu coś jest wygięte i nie pracował nad tym. Poszedłem do 4WheelParts i powiedzieli, że muszę zainstalować regulowane tylne wahacze Rubicon Express. To nie jest tania naprawa. Sugestie?
Z tego co rozumiem, regulowane tylne wahacze służą do centrowania osi w nadkolu i regulacji kąta pochylenia w celu zrekompensowania podniesienia. Zbieżność i pochylenie nie są regulowane na tylnej osi i są definiowane przez bicie kołnierza osi i prostoliniowość obudowy osi. Jedynym parametrem, na który wpływają regulowane tylne wahacze, jest kąt pochylenia, ale nie powinno to mieć większego znaczenia na tylnej osi, ponieważ nie jest ona zaangażowana w kierowanie. Jeśli spojrzysz na dane wyjściowe maszyny do ustawiania geometrii kół, które zamieściłem powyżej, kąt pochylenia nie jest nawet parametrem mierzonym dla tylnej osi.

Jeśli kąt ciągu jest w specyfikacji, a zbieżność tylnej osi jest poza specyfikacją, to winowajcą jest prawdopodobnie wygięta obudowa osi lub kołnierz wału osi. Wygięty tylny wahacz spowodowałby, że cała obudowa osi obróci się nieznacznie do linii środkowej pojazdu, więc powinno to pojawić się w kącie ciągu, który jest poza specyfikacją. Zasięgnąłbym drugiej lub ewentualnie trzeciej opinii, jeśli to konieczne, przed wymianą tych elementów.

Rozumiem, że regulowane tylne wahacze służą do centrowania osi w nadkolu i regulacji kąta ataku w celu zrekompensowania podniesienia. Zbieżność i pochylenie nie są regulowane na tylnej osi i są definiowane przez bicie kołnierza osi i prostoliniowość obudowy osi. Jedynym parametrem, na który wpływają regulowane tylne wahacze, jest kąt pochylenia, ale nie powinno to mieć większego znaczenia na tylnej osi, ponieważ nie jest ona zaangażowana w kierowanie. Jeśli spojrzysz na wyniki maszyny do ustawiania geometrii kół, które zamieściłem powyżej, kąt pochylenia nie jest nawet parametrem mierzonym dla tylnej osi.

Jeśli kąt ciągu jest zgodny ze specyfikacją, a zbieżność jest niezgodna ze specyfikacją na tylnej osi, winowajcą jest prawdopodobnie wygięta obudowa osi lub kołnierz wału osi. Zgięty tylny wahacz spowodowałby, że cała obudowa osi obróci się nieznacznie do linii środkowej pojazdu, więc powinno to być widoczne w kącie ciągu, który jest niezgodny ze specyfikacją. Zasięgnąłbym drugiej lub ewentualnie trzeciej opinii, jeśli to konieczne, przed wymianą tych elementów.
Świetna informacja, dziękuję! Będę postępować zgodnie z Twoimi sugestiami. 👍😎

Jaki jest link do strony ze zrzutem ekranu?

Dziś w końcu udało mi się dostać do lokalnego warsztatu 4x4, który specjalizuje się w układach napędowych/zawieszeniu/układzie kierowniczym w celu sprawdzenia ustawienia geometrii kół i okazało się, że stwierdzili, że moje jest całkowicie w normie. Mechanik powiedział, że moje wartości pochylenia kół wyglądają bardzo dobrze jak na standardowe zawieszenie bez regulowanych wahaczy i że rutynowo widzą bliżej 2 stopni w JK. Jest dość jasne, że warsztat oponiarski, do którego poszedłem jako pierwszy, albo nie wiedział, jak używać swojego sprzętu, albo był on nieskalibrowany, ale myślę, że lekcja, jaką wyniosłem, jest taka, żeby unikać warsztatów oponiarskich w celu sprawdzania ustawienia geometrii kół.
View attachment 4567029

1 - 20 of 21 Posts